Реставрират крепостта Фармакида край Приморско

Реставрират крепостта Фармакида край Приморско - E-Burgas.com
guide-bulgaria.com

Започваме да правим проект за социализиране, реставриране и консервиране на крепостта Фармакида. Това каза за Радио „Фокус” Даниел Пантов, директор на Историческия музей в Приморско. Той посочи, че по този начин посетителите ще могат да я разгледат на етапа, на който е проучена до момента – около 60% - 65%. По думите му крепостта Фармакида е от късно елинистическа епоха.

„Нейният обитател е бил виден гражданин за времето си, за да може да си позволи такива крепостни стени и кула. Мисля, че е бил търговец, който е осъществявал контрола на стоките, пристигащи по вода и разпределящи се после по сухоземни пътища в Странджа планина. Можем да кажем още, че нещата не са приключили нацяло и очакваме също интересни резултати в бъдеще”, обясни Пантов.

Според него реставрацията на този обект е изключително важна, защото ще попълни пропуски, между връзката й с Бегликташ със Силихляр. „Нещата ще се навържат като маршрути от порядъка на около 1,5 км.- 2 км. от обект до обект, което би било доста интересно за посетителите”, добави директорът.

Коментари

Още от последните новини