Решено! Изграждат и двата паметника на Коджакафалията в Бургас

Решено! Изграждат и двата паметника на Коджакафалията в Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет реши да не противопоставя двата проекта и те ще бъдат изградени паралелно

И двата паметника на Александър Герогиев - Коджакафалията в Бургас ще бъдат изградени паралелно. Това реши Общински съвет - Бургас на днешната сесия по сагата, която продължава повече от 5 години. Единият паметник ще бъде светски и ще представлява скулпурно изображение в градинката между улиците "Цар Симеон I" и "Стефан Стамболов". Другият ще бъде реплика на съществуващия през първата половина на XX век паметник в к-с „Братя Миладинови“ в близост до Бургаски свободен университет.

Докладната записка първоначално предлагаше да бъде избран само един от двата проекта, но в крайна сметка съветниците решиха да не ги противопоставят, а те да бъдат изградени успоредно. Кметът Димитър Николов лично увери, че пари за това ще бъдат осигрени от бюджета на община Бургас. Градоначалникът дори изрази съжаление, че общината не е отделила по-рано пари за паметниците, тъй като всички дарителски акции претърпяха провал. 

Дебатите все пак не минаха без обичайните по темата спорове. 

Общинският съветник Георги Дражев предложи паметникът реплика да бъде изграден в гробищния парк, тъй като той представлявал надгробен паметник и мястото му не било в центъра на Бургас. Според Митко Иванов, който е председател на инициативния комитет за изграждането на същия паметник обаче никъде в завещанието на Коджакафалията не става въпрос за гроб, а за паметник който да бъде израден на неговата земя с неговите пари и по неговата воля. 

В дебата се включи и автора на другия проект Радостин Дамасков. Според него мястото на паметника реплика не било там, тъй като той се е намирал на сегашнта улица и поради тази причина за него би било по-подходящо място в градинката на "Братя Миладинови". Той все пак апелира остатъците от оригиналния паметник да не бъдат пипани, а да бъдат изложени в оригиналния си вид. 

В крайна сметка Общински съвет - Бургас реши единодушно двата проекта да бъдат изградени в първоначалния си вид и на избраните за това места. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини