Ремонтите по границата ще се договарят без обществени поръчки

Ремонтите по границата ще се договарят без обществени поръчки - E-Burgas.com

Поддръжката на оградата по границата ще се извършва без обществени поръчки, решиха депутатите окончателно с промени в Закона за обществените поръчки.
Те бяха внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти". "За“ гласуваха 94 депутати, "против“ – 51, а "въздържали се“ – 8. 

БСП и ДПС не подкрепиха промяната и заявиха, че това се прави за прикриване на далавери и промяната не е необходима, предаде БНР. 

В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения. 

"С промените в закона се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница", обясни по-рано председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

В отрицателен вот след гласуването обаче Йордан Цонев от ДПС заяви: 

„Гласувах против този текст на законопроекта, защото принципната позиция на нашата парламентарна група е, че Народното събрание трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията“, каза Цонев. По думите му всеки законодателен текст, който дава възможност за административен рекет, произвол, е хранителна среда за корупцията". 
 

Коментари

Още от последните новини