Ремонти замърсяват с прах атмосферния въздух в Бургас

Ремонти замърсяват с прах атмосферния въздух в Бургас - E-Burgas.com
снимки: Венелин Тодоров

Казусът стигна и до Общински съвет, отговори ще бъдат дадени на следващото заседание

Атмосферният въздух в Бургас на места е силно замърсен от ремонти, оплакват се бургазлии. Една от проблемните точки се намира в самия център на града, където от няколко месеца се извършва ремонт на ул. "Фотинов". 

От това се оплаква бургазлията Венелин Тодоров, който е публикувал снимки от ремонта. На тях се вижда, че на площада между улиците "Рилска" и "Славянска" се разтоварват пясък, отсевки, циментови смески, които не се покриват с платнища. 

"Колите преминаващи от там, през огромните дупки, разкопани от строителите заедно с вятърът разнасят болестотворния мръсен въздух из квартала. Мазилката на кооперациите почерня. Представете си какво става с нашите и на децата ни бели дробове! Нито общинската администрация, нито кметът, нито общинските съветници вземат отношение по въпроса. От РИОСВ отговарят, че това не е тяхна работа!" пише Венелин Тодоров. 

Казусът със замърсения атмосферен въздух стигна и до Общински съвет, под формата на питане от общинския съветник Радослав Петков. В писмото си до местния парламент той припомня, че състоянието на уличната мрежа е един от важните фактори, влияещи върху замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици и чистотата на градската среда. 

Радослав Петков задава три въпроса, на които настоява да получи писмен отговор на следващото заседание на Общински съвет в края на месец април:

1. След дъжд или след миене на улиците може да се констатира, че броят на локвите по тях е много повече от броя на уличните отоци. Това се дължи на неспазени наклони на уличните настилки при изграждането им и при ремонтите, и за дупки по тях. Тези локви стават утайници на атмосферния и уличния прах, който след изсъхване отново се вдига в атмосферата. Това важи и за тротоарните настилки. 

Въпросът ми е защо се допуска такова  състояние на настилките от некачествени изпълнения и какви мерки предприемате за промяна на това състояние? 

2.Какво е влиянието  на строителните обекти на територията на града върху общото замърсяване с фини прахови частици и какво се прави за елиминирането на този причинител?

3.Смятате ли, че  контролът от страна на ръководената от Вас администрация  на дейностите по сметопочистване, сметосъбиране и сметоизвозване на отпадъците е ефективен, след като сме свидетели на разпиляна смет и дребни отпадъци около контейнери, зелени площи, тротоари и улици?
 

Коментари

Още от последните новини