Ремонтът на Бургаския затвор тече с пълна сила (Снимки)

Ремонтът на Бургаския затвор тече с пълна сила (Снимки) - E-Burgas.com

Килиите стават по-малки, за 4 човека, но вече всяка с баня и тоалетна

Ремонтът на Бургаския затвор търпеливо дочака своя ред и вече върви с пълна пара. Това потвърди директорът на сградата Бранимир Мангъров. В момента е видимо напредналото външно саниране на корпуса, който наполовина е вече в строителни скелета.

Санирането е част от плановете на ГД „Изпълняване на наказанията“ и е със собствено финансиране от Министерството на правосъдието. „Вече приключиха ремонтите на затворите във Варна и Сливен,  при нас малко се забавиха нещата по обективни причини - просто трябваше да заработи общежитието в Дебелт, за да можем да прехвърлим част от затворниците. Зимата също беше доста студена и това спря част от нещата“, коментира Мангъров.

Освен това, което се вижда отвън като топло и хидроизолация, вътре също се прави реконструкция - килиите стават вече по-малки, за 4 човека, но всяка със санитарен възел, с баня и тоалетна. Изобщо всичко, което може да се направи като ремонт на съществуващата сграда ще бъде направено.

На практика през последните няколко години се е засилило отделянето на държавни средства за затворите и се работело активно върху създаването на нормални условия за живот. „Не говорим за лукс, както някои колеги обичат да се изказват, супер луксозни ВИП килии и т.н., а за нормални условия за един затвор“, обясни още Мангъров.

Външното саниране се извършва от специализирани фирми, все пак това е височинна работа със специфични дейности, но във вътрешните ремонти се включвали и затворници.

В момента в бургаския корпус са около 330 излежаващи присъди, след като 120 души са прехвърлени в новото общежитие в Дебелт. Цифрите са ориентировъчни, тъй като всеки ден има постъпващи или напускащи.

Галерия
Коментари

Още от последните новини