Разследват злоупотреби с европари за безработни

Разследват злоупотреби с европари за безработни - E-Burgas.com

Само за два дни след официалния си старт в края на март схемата „Обучение и заетост“ на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ се превърна в истински скандал. Класирането по проекта, който позволява на бизнеса в България да обучава и наема безработни с евросредства, беше изненадващо отменено, а цялата процедура по кандидатстване беше обявена наново. Самото социално министерство пък представи две различни версии за проблема и провокира сериозни подозрения за нарушения.

Още вчера подопечното ведомство на вицепремиера и социален министър Ивйло Калфин разпространи съобщение, според което проектът е рестартиран заради огромния интерес на фирмите. Само за два дни администраци е регистрирала 3720 кандидати, които са подали заявления на обща стойност над 120 млн. лв. при заделен ресурс от 8 млн. лв. на този етап от проекта.

„Появи се липса на увереност за това, че всички кандидатствали са били поставени при равни условия по време на самото кандидатстване, затова реших да рестартирам програмата. Ще анулираме всички подадени в началото на месеца заявки и веднага след празниците ще стартираме програмата отново с няколко промени“, заяви самият Калфин.

Малко по-късно обаче пак той призна, че сам се е усъмнил в процедурата, затова е наредил проверка на управляващия орган ОЛАФ  и на бъларското й подразделение АФКОС – дирекция в МВР, която се занимава със злоупотреби по еврофондовете. По думите на Калфин това била стандартна процедура при усвояване на пари по европейки програми, но от друга страна ведомството е забелязало доста странности в процеса по кандидатстване.

Фактите сочат, че всичките 3 720 фирми са били регистрирани в първите 19 минути от отварянето на схемата, което означава, че всяко едно от бюрата е регистрирало заявки пред 1-2 секунди.

„Реално погледнато е напълно възможно да има записвания през 2 секунди, защото в 107 бюра работят общо 300 служители“, опита да се оправдае Калфин, но така и не успя да обясни как така кандидатури са били приемани и в събота.

За да избегне по-голям скандал вицепремиерът, който преди дни получи награда за прозрачно управление, просто анулира схемата и обяви, че ще я рестартира с по-висок бюджет и по-добри критерии за подбор.

Предвижда се ресурсът за този етап от програмата да бъде увеличен от 8 на 30 млн. лв., а средствата ще бъдат разпределени в цялата стран съобразно равнището на безработица, търсенето на работна сила и броя на регистрираните безработни в съответната област. При разпределянето на парите отново ще се спазва принципът, който Агенцията по заетостта чрез Областните комитети по заетостта, прилагат по програмите от Националния план по заетостта, уточняват от социалното ведомство. Всички фирми, които искат да кандидатстват по рестартираната програма пък, ще могат да направят това като попълнят и подадат сами електронно само един единствен нов формуляр, без да ходят до бюрата по труда.

„Основната цел на промените е от една страна - да се отговори по-пълно на желанията на бизнеса и същевременно да се даде гаранция за равнопоставеност на кандидатите и по-добра ефективност и прозрачност на публичните разходи“, подчерта министър Калфин.

Друга новост, е че една фирма ще може да наема до 6 безработни. По този начин ще се стимулират основно малките и средните предприятия, каза вицепремиерът. Запазва се изискването минимум половината от наетите да са над 54 години, да са безработни от повече от 12 месеца или да са с ниско образование.

„С промените гарантираме равнопоставеност на фирмите, по-добро регионално разпределение на субсидиите, по-висок ресурс, по-добра ефективност при изразходването на средствата и насочването им към подпомагане на малки и средни предприятия“, обобщи решението си министър Калфин.

На финала Калфин се похвали, че финансовият план от първия програмен период на ОПРЧР (2007-2013) е вече изпълнен над 100 процента. Одобрените разходи са в размер на 1,256 млрд. лв.. и това е сумата, която ще постъпи в страната ни като финансова помощ за подобряване на работната сила. Клуб Z

Коментари

Още от последните новини