Разпоредиха мерки за предотвратяване на заразен нодуларен дерматит по животните

Разпоредиха мерки за предотвратяване на заразен нодуларен дерматит по животните   - E-Burgas.com

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в село Воден и село Черногорово, общ. Димитровград, обл. Хасково и село Воденичарово, община Стара Загора, обл. Стара Загора.

Мерките, които областната епизоотичната комисията разпореди за недопускане проникването на заболяването на територита на област Бургас са забрана за движение на едри преживни животни (ЕПЖ), с изключение на тези предназначени за незабавно клане до месодобивно предприятие, провеждане на пазари и изложби на едри преживни животни, преброяване на животните в областта.

Сред другите мерки са свикване на общинските епизоотични комисии за предприемане на спешни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването. Необходимо е  кметовете, съвместно със служители от Областна дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/, да проведат разяснителна кампания на лицата отглеждащи ЕПЖ относно мерките за биосигурност в обектите, в които се отглеждат животните и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да уведомяват официалния ветеринарен лекар на съответната община, както  и обслужващия ги ветеринарен лекар.

От ОДБХ трябва да организират извършването на клинични прегледи два пъти седмично за ЗНД на едри преживни животни. Собствениците на такива да извършват дезинфекции и дезинсекции и засилят мерките за биосигурност в обектите.

            Заболяването заразен нодуларен дерматит започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните. Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.

            „Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек”, уверяват  от Областната епизоотична комисия.

Коментари

Още от последните новини