Радосвет Радев: Проблем номер едно на бургаския бизнес е корупцията

Най-наболелият проблем на бургаския бизнес категорично е корупцията. И то не като абстрактно понятие, смята се, че голямата част от публичния ресурс, който се харчи по различни обществени поръчки, се харчи непрозрачно, а търговете се правят за „наши хора“ и се печелят от „наши хора“. Това обясни председателят на БСК Радосвет Радев, който посети Бургас и проведе няколко срещи с кмета Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков и ръководството на Търговско-индустриалната камара.

„Една компания, която има 200 служители, и която им плаща всички осигуровки и данъци, тя оебткивно става неконкурентно способна в една обществена поръчка, където компания с 20 или 30 човека печели с по-ниска цена, а самата тя след това вече наема подизпълнители, които работят и „на черно“. От тази гледна точка регламентите в България не защитават почтения бизнес“, заяви Радев.  

Като друг специфичен проблем на бизнеса в областта той посочи тромавия, а понякога и инквизиращ начин, по който се комуникира с органите на общинско и национално ниво.

Такъв бил и един от случаите в Бургас, който бил свързан с работата и резрешението на РИОСВ, РЗИ и др. институции по работа, свързана с добив от морето. От тази гледна точка държавната администрация не била готова да партнира с бизнеса. „Най-куриозният момент, е че на най-високо управленско ниво, от министри до председатели на агенции се декларира това нещо. Връзката се къса някъде в самите ведомства“, уточни председателят на БСК.

Едно от обясненията за намаляване на безработицата в България бил травматичният ръст на наемане на хора от администрацията. 433 хиляди са работещите служители в държавната администрация при 405 хиляди активно работещи компании. „Във всеки един стопански обект си има по един чиновник. Най-страшното от цялата тази работа, е че самата бюрокрация бюрократизира бизнеса. В интерес на истината това започва да става доста сериозен проблем. България е два пъти по малка от Холандия като население, но в Холандия чиновниците са 20 хиляди. Реално ние в момента издържаме чиновническа армия колкото за 20 Холандии. После се Бойко Борисов се чуди защо холандците са най-големите инвеститори. Защото бизнеса там има свободен ресурс“, каза още Радев.

Той определи срещите си в Бургас като една добросъвестно написана домашана работа.

Сподели новината:

Коментари