Радостин Кишишев: Лош мениджмънт провали футбола в Бургас!

Радостин Кишишев: Лош мениджмънт провали футбола в Бургас! - E-Burgas.com
kishis   Бившият национал Радостин Кишишев даде интервю пред Красимир Минев за ТВ+. Предлагаме ви целия разговор между двамата.
- Tинка, миналата седмица навърши 40 години. Направи ли си равносметка на живота ти дотук?
- По принцип често си правя равносметка, не само на рождените дни, но чак такава равносметка, какво съм постигнал и какво предстои да постигна, не съм си правил, но абсолютно всеки ден си правя равносметка за деня, за месеца, как е протекъл и т.н.
KAMATA 1_1.jpg - Липсва ли ти футболът и смяташ ли отново да се захванеш с любимия ти спорт?
- Футболът ми липсва определено, защото това ми е била професията последните 20 години. Сега само гледам футбол и играя с приятели, но определено ми липсва. Предполагам, че скоро ще се опитам да си потърся работа и в тази сфера. Аз искам да бъда треньор. Видях, че при по-високите длъжности от треньор ситуацията е малко по-сложна и определено се иска и квалификация, която аз нямам, говоря учение, което аз не съм придобил в тези години, през които съм бил футболист. Виждам се като треньор, виждам се като един добър треньор. Виждам се и като човек, който може да даде много на футбола, на българския футбол особено.
- Защо Бургас остана без отбор в елитната ни група?
- Обяснението е едно – лош мениджмънт. Лошо управление – това е. Тези, които управляват футболния клуб, трябва да понесат отговорност за това нещо. Било то Черноморец, било то Нефтохимик. В Черноморец определено имаше пари, но там нещата не се получиха.  Стигнахме до  четвъртото място с един доста добър за България бюджет.  Когато един клуб стигне до това ниво, на което в момента е Черноморец, определено най-важен е човекът, който е ръководил, собственикът на този отбор. Това не са обвинения, това са факти, които се виждат. Защото са минавали футболисти, и то много добри футболисти, и ние не сме ги задържали. Всеки футболист, постигнал дори и малки успехи с нашия клуб, поглежда към по-големите отбори, поглежда към Турция, към Русия. Трудно би погледнал към сериозни европейски първенства. Ние определено постигнахме доста добри трансфери през последните години, но тези пари, които дойдоха като трансфери, явно само се покриваха разходи, запълвали са дупки, които е имало в този момент.
- Според теб как ще излезе от кризата футболът в града?
- Аз лично нямам отговор, но с едно стабилно финансиране, точно и ясно, от рода да има 500 хиляди лева, 1 милион лева или 2 милиона лева, с точни и конкретни хора и цели могат да се постигнат неща, може да се излезе от кризата. Трябва обаче да има ясно финансиране и да се уцелят точните ръководители.
- От Нефтохимик тръгна за Турция, в Черноморец приключи кариерата си. Какво се промени през годините, за да се стигне до това положение?
- Със сигурност манталитетът ми се е променил, със сигурност не съм същият, какъвто съм бил на 20 години. Смея да твърдя, че моите виждания не само за футбола, но и за живота са по-различни от на хората. Имам си свой мироглед за това как трябва да изглеждат нещата. Определено пътуванията, различните религии са ме научили на много неща. Аз съм щастлив, че съм имам възможност да мина през няколко отбора, щастлив съм, че съм бил там и съм взел това, за което съм бил.
- Някой клуб предлагал ли ти е работа, имал ли си разговори?
- Не, не съм имал предложения. Отдавам го на това, че аз също не съм много активен в търсенето на тези предложения. Отделно го отдавам на това, че наистина съм малко по-различен характер и определено не се поддавам на манипулации, което е проблем за някои президенти.
- Питам, защото преди година или по-малко името ти се завъртя за треньор на Литекс.
- Да, ще ви кажа какво беше тогава положението. Имах среща с г-н Ганчев, който ми предложи да дойда в клуба и да почна от А и Б в треньорството, което по една или друга причина тогава не се случи. Стана смяната на Христо Стоичков със Загорчич и нещата малко се объркаха в клуба. Надявам се това предложение пак да дойде някой ден, защото там съм спечелил всичките си успехи в този отбор. Всичко, което е свързано с успех, се дължи на Литекс. Говоря за шампионски титли, за купи на България – това, което може да се спечели в България. Оттам отидох в Англия, а след като се върнах, клубът ме прие. Така че, имам много общо с този отбор и има много неща, които съм задължен да свърша за него в даден етап от следващата ми кариера.
- Ти спомена А и Б в треньорската професия. Готов ли си да тръгнеш от най-ниското ниво?
- Определено не съм готов да тръгна от най-ниското ниво. Би трябвало да тръгна от най-ниското ниво, но имам самочувствието, че повечето от нещата ги знам, имам самочувствието, че съвсем малко ми липсва.
- Изненада ли е за теб представянето на българските отбори в евротурнирите?
- Всяка година по това време задаваме един и същ въпрос – изненада ли ни представянето или задоволително ли е? Не е задоволително и не е добро. Миналата година отборът на Лудогорец показа една наистина атрактивна игра и беше удоволствие за окото да ги гледаме, но това вече е минало. За съжаление.
- Какъв е пътят, за да не се стига до срамни загуби от молдовци, унгарци, австрийци и други анонимници?
- Повече работа и повече професионализъм. За мен това е пътят.
 KAMATA 2_1.jpg
- Извън футбола – виждам, че се занимаваш с бизнес. В какво конкретно инвестираш?
- Парите, които изкарах от Англия, ги инвестирах в имоти. Основно ресторанти, които в последствие продадох. Сега реших да купя нов. Интересно ми е, но това е един бизнес. Инвестирам пари в дадено нещо, то си изиграва ролята във времето и после го продавам. Най-важното е, че гладни няма да останем. Трудно се работи в България. Тежка е ситуацията не само тук, но и в Европа. Предполагам, че в Китай и Япония тези проблеми ги нямат. Имам хора, които ръководят бизнеса, футболът в момента стои като втора професия.
- Как да завършим този разговор?
- Освен тривиалните здраве, щастие и любов, пред камерата мога да кажа, че се извинявам на всеки, на когото съм бил трън в очите и на когото съм казал тежка дума било то приятел, футболист или ръководител. Всички сме трудни характери. Аз се извинявам, ако някой наистина има лоши чувства към мен.
КРАСИМИР МИНЕВ/ТВ+
Агенция БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини