Работодатели дават на съд минималната заплата от 460 лв.

Работодатели дават на съд минималната заплата от 460 лв.  - E-Burgas.com

Работодателските организации ще обжалват в съда увеличението на минималната работна заплата. Това съобщиха за "Труд" от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал и Българска търговско-промишлена палата.

Четирите организации ще внесат другата седмица жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която искат да се отмени решението на кабинета за повишение на минималната заплата, уточни Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Припомняме, че правителството прие от 1 януари 2017 г. размерът й да се увеличи на 460 лв, което е ръст с 9,5% спрямо миналата година.

Това решение е незаконно, защото не е имало обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, коментира пред вестника и Васил Велев, председател на АИКБ.

По закон заседание на тристранката трябва да бъде свикано пет дни предварително, а два дни преди това на участниците да бъдат предоставени материалите. "На практика заседанието беше свикано в четвъртък и се проведе в петък, което е нарушение", уточни Велев. Това стана причина всички работодателски организации да напуснат последното съвещание.

Ако Върховният административен съд се произнесе в полза на работодателските организации, трябва да се свика нова среща на националния съвет и да се обсъди наново решението за ръст на минималната заплата.

Коментари

Още от последните новини