Purple и UnaCoin са големите победители в Хакатона „Цифровият град и Аз“

Purple и UnaCoin са големите победители в Хакатона „Цифровият град и Аз“ - E-Burgas.com

Отбор "Purple" е големият победител на приключилия снощи в Бургаския свободен университет Хакатон "Цифровият град и Аз". Младите ИТ специалисти разработиха мобилно приложение на бургаските плажове, свободните чадъри, температурата и флаговата сигнализация, за което получиха наградата на еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел - да бъдат нейни гости по време на Европейската седмица на програмирането в Брюксел през октомври.

Журито, което беше съставено от представители на организаторите, фирмите-партньори на хакатона и ИТ експерти, присъдиха първото място на отбор "UnaCoin", второто на "DogGo" и две трети места - "Dion" и "UnitZero". Поощрителна награда за своята работа получи отборът на MyVoice.

Наградите бяха връчени от зам.-кметът на Община Бургас по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, областният управител Вълчо Чолаков, Кристоф Клержо от името на Комитета на регионите, кметът на Община Габрово Таня Христова и проф. Милен Балтов.

В рамките на два дни 85 участници от 4 университета и 5 професионални гимназии, разпределени в 18 отбора, търсиха софтуерни и бизнес решения за приложения, свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства.

Направленията, в които се състезаваха екипите в хакатона бяха: Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт е-нергийни източници.

ИТ състезанието бе под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, с активната подкрепа на Община Бургас и БСУ.

Партньори на събитието са: Агенция за развитие на София; Столична община; Русенският университет "Ангел Кънчев", Техническият университет София - филиал Сливен, белгийският инвеститор "Кодифик", Технологика, ИКТ Клъстер Бургас, БМФ "Порт Запад" и бургаски гимназии.

Коментари

Още от последните новини