Проверяват дали световните фирми ни пробутват лоша храна

 Проверяват дали световните фирми ни пробутват лоша храна - E-Burgas.com

От 22 май ще започне вземането на проби от храни, предлагани от едни и същи фирми, на пазарите в България и в "стари" страни членки на ЕС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатско питане за практиката компаниите да предлагат стоки от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки на пазара в "старите" и в "новите" членки на ЕС, пише 24 часа.

Порожанов посочи, че е съставен график за вземането на храни и тази процедура ще продължи от 22 май до 30 юни. Това е решено от работна група, сформирана в Българската агенция по безопасност на храните, която съществува от 13 март. Членовете й са определили групите храни и показателите, които ще са обект на лабораторно изследване.

В списъка са включени пет групи храни - шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти; детски храни. Те са произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия.

Критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната са обсъдени с външни експерти и представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, каза Порожанов.

Според министъра ефективният начин за решаване на проблема с двойния стандарт е да се създаде унифициран контрол в рамките на ЕС.

Коментари

Още от последните новини