Променят обозначенията на горивата по бензиностанциите в ЕС

Променят обозначенията на горивата по бензиностанциите в ЕС - E-Burgas.com

Ново обозначение влиза в сила за горивата, продавани по бензиностанциите в ЕС. Занапред знаците за бензин ще бъдат кръгли, за дизел - квадратни, а за газ - ромбоидни.

Променят се също цветовете на обозначенията - те ще бъдат с черни надписи и геометрични фигури, на бял фон. Променят се имената на горивата, като бензин А95-Е10 се преименува на Е10, А98-Е5 става Е5, дизел 10S ще се нарича В5, а само втечненият газ запазва обозначението си LPG.

Предвижда се новите обозначения да бъдат въведени също в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Македония, Сърбия, Швейцария и Турция. Според правилата новите знаци трябва да бъдат поставяни "на съответните колонки и техните накрайници" по бензиностанциите, както и "върху капачките или в непосредствена близост до капачките на резервоарите на моторните превозни средства, за които е препоръчано да се използва това гориво и които са съвместими с него". Те трябва да фигурират и в ръководствата за употреба на превозни средства, пуснати на пазара след 18 ноември 2016 г., пише в директивата, приета преди четири години.

Коментари

Още от последните новини