Промени в Закона за водите предвиждат единен орган за управление на язовирите

Промени в Закона за водите предвиждат единен орган за управление на язовирите - E-Burgas.com

Промени в Закона за водите предвиждат създаването на единен орган, който ще управлява дейностите при язовирите, съобщи депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев. Законопроектът е изготвен от народни представители на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ.

„С тези промени целим преборването на явлението безстопанственост при управлението на водоемите. Защото в момента, за съжаление, смесената собственост на големите водни пространства създава условия за прехвърлянето на отговорността между общините, ползвателите – частни лица или фирми, и държавата“, коментира Борис Ячев.

По думите му с този законопроект са създава едно държавно предприятие за управление на дейностите при язовирите, което ще има няколко задачи. „На първо място това предприятие ще извършва превенция по отношение на опасностите от наводнения и от природни бедствия. Знаете, през последните няколко години България беше сполетяна от няколко стихийни природни бедствия, свързани с преливане на язовири. Видяхме недостатъчен контрол, липса на поддръжка на водните съоръжения. Така че, една от първите задачи на новият орган ще е поддръжката и ремонтът на водните съоръжения“, заяви Борис Ячев.

Като втора задача той посочи превенцията, уведомяването, работата с местните власти и областните управи по отношение на това как да действа населението при бедствени ситуации.

„На трето място новото предприятие ще може да действа в аварийни ситуации и ще организира кампаниите когато са налице природни бедствия, съвместно със службите на Гражданска защита, Противопожарна безопасност, МВР“, каза още Борис Ячев.

Досега няколко структури се занимават с един и същи проблем – укрепването на язовирите и предотвратяването на бедствия. С този законопроект вече концентрираме всичко на едно място, за да няма прехвърляне на отговорности“, подчерта отново Борис Ячев. 

 

 

 

Коментари

Още от последните новини