Прокуратурата започва проверка на притежателите на оръжия

Прокуратурата започва проверка на притежателите на оръжия - E-Burgas.com

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира и назначи проверка дали огнестрелните оръжия се използват от притежателите им за целите, заради които са издадени разрешенията за носенето им и употребата им.

Проверката идва по повод множествотo инциденти и извършени нарушения и престъпления с използване на огнестрелни оръжия на територията на страната в периода март - септември тази година.

Проверката ще се осъществи от служителите на Главна дирекция "Национална полиция". От ГДНП трябва да следят дали във всеки конкретен случай основателната причина, обосноваваща издаването на действащото разрешително за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, е налична към момента на проверката.

Проверката цели да се установи дали оръжията, за които са издадени разрешителните, се използват за някоя от лимитативно определените граждански цели или използването на оръжието противоречи на причината, обосноваваща издаването на разрешителното. Въпросните цели са поместени в член 6 и член 58 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

От ГДНП трябва в срок от два месеца да анализират и обобщят резултатите от проверката. В случай на нередности служителите на реда трябва да предприемат конкретните и предвидени в закона мерки за отстраняване на констатираните нередности и слабости с цел подобряване на дейността по контрола на оръжията и боеприпасите./ cross.bg

Коментари

Още от последните новини