Професия: Родител на дете с увреждане

Професия: Родител на дете с увреждане - E-Burgas.com
10965615_684238295018966_1408010303_n (1)
Колкото и да не ви вярва има такава професия, но тя не е като ония, които са с  работно време, почивни и празнични дни. Тя е от онези професии, за която никой не мечтае, никой не бленува. Тя просто идва с диагнозата на дететто. Страшно е когато родителите чуят произнесената като гилотина присъда на лекаря/не диагноза, а присъда/-"Детето Ви е болно от Детска церебрална парализа, детето Ви няма да бъде излекувано, детето Ви за цял живот е инвалид"....В такава ситуация,  за съжаление,  са не едно или две семейства в България. Не едно или две семейства в България избират пътя-да бъдат до болните си малчугани и да се борят цял живот с коварната болест.
В България обаче такива родители вместо да бъдат поощрявани, да бъдат давани за пример или да им бъде подавана ръка, вместо всичко това, държавата се гаври с тях...И това не е пресилено, не е плод на някакъв афект. Чисто и просто това е действителността в нашата мила родна страна.
До сега държавата не подпомагаше  родители, които зарязват работа, кариера, лични интереси и се отдават на грижа за рожбите си. Може би някои ще ме обори, като каже ,че -да, до скоро имаше асистенти, които по европрограма можеха да се грижат за болни деца. А може би малцина от вас знаят, че тези асистенти не трябва да са роднини на малчуганите и са на половин работен ден. Това означава ли, че детето е с увреждане само четири часа и през останалото време няма нужда от грижи?!
Та такива, които избират професия "Родител на дете с увреждане" знаят много добре, че са сами в битката за отглеждане на детето, че повечето врати, на които чукат са затворени, че могат да разчитат на собствените си сили и на хора с добри сърца. И въпреки всичко са щастливи, че не са захвърлили детето си на държавата, а могат да бъдат до рожбите си и да им дават кураж и заедно да водят битка с коварната болест. И със сигурност щяха да са още по-доволни, ако държавата беше съпричастна с тяхна съдба и тяхната професия-родител на дете с увреждания....
Заглавната снимка е част от мълчаливия протест на родители, които недоволстват срещу безобразията на държавата и нейното нежелание да помогне на родители, обрекли се цял живот да се борят с коварната болест на своите рожби. Снимката е в подкрепа на филма на Миролюба Бенатова"Заложници на децата си".
Коментари

Още от последните новини