Приключи „Атлиманска огърлица` 2018”

Успешно приключи седмото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица” в Китен.  Събитието се организира от странджанската народна певица Златка Ставрева и се провежда под патронажа на кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов.

В продължение на пет дни жителите и гостите на морския курорт станаха свидетели на пъстра фолклорна програма. На сцената в парка на Китен се изявиха 215 участника от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия. Всяко тяхно изпълнение беше стриктно проследено и оценено от компетентно жури с председател проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева – фолклорист и музиколог. В оценяването се включиха и световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева  – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , доц. Донна Михайлова – преподавател, водещ солист в държавен оркестър „Гуслярьi России“, Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“  Златка Ставрева.

Тази година специалният символ на фестивала „Атлиманско огърлие“ бе връчен на кмета на Китен Катя Вълчева.

Финалните щрихи на фолклорното издание, което бе посветено на Българското председателство на съвета на Европейския съюз и е част от националния културен календар на Министерството на туризма, постави кметът на община Приморско д-р Димитър Германов.

 „Колко бързо минава времето… Спомням си 2012 година, когато г-жа Ставрева дойде при мен с идеята за този прекрасен фестивал. Като всяко начало, беше трудно, но тя успя да ни убеди и съвместно с кметство Китен в настоящия момент с кмета г-жа Катя Вълчева направихме това, което се вижда. Браво! Първо на г-жа Ставрева, защото тя е човекът, който носеше идеите, тя е двигателят с много енергия. Благодаря и на уважаемото жури, защото без компетентни хора като вас няма как този фестивал да е факт. И, разбира се, на изпълнителите - благодаря ви затова, че уважихте това събитие. Факт е, че тези пет дни минаха като миг! Това означава, че ефектът е постигнат – показахме красотата на българския фолклор и традициите на държавите-участнички. Наистина това, което видяхме, е красиво и безценно. А колко по-добре е да го покажем и да го запазим и съхраним!”, каза в заключителното си поздравително слово д-р Германов.   

Освен поздравления, Златка Ставрева получи от него плакет за съществен принос в развитието на културния живот в община Приморско.

Всички наградени участници в „Атлиманска огърлица” 2018 може да видите ТУК

Сподели новината:

Коментари