При спец операция в Бургас: Спипаха 33-ма иракчани, натъпкани в бус

При спец операция в Бургас: Спипаха 33-ма иракчани, натъпкани в бус - E-Burgas.com

Задържани са трима жители на Кюстендил – двама мъже и жена, срещу които е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК; По същото време в Кюстендил е задържан и 46-годишен мъж, съпричастен към престъпната дейност

Операцията на служителите на ГДНП, колегите им от ОДМВР - Кюстендил и  ДАНС е осъществена вчера, след внимателни оперативни действия и предварително планиране на реализирането й. Разследването започнало след разработка на ОДМВР -Кюстендил  и ДАНС за документиране дейността на организирана група за трафик на бежанци от Турция към Европа. В резултат на проведената екипна работа,  вчера към 13.05 часа, на бургаската улица "Стефан Стамболов", бил спрян за проверка микробус Ивеко 35 С 10 със софийска регистрация, управляван от 49- годишната М.К. от Кюстендил. В товарния отсек на микробуса били открили 32-ма чужди граждани, сред които жени и деца, самоопределили се като граждани на Ирак. 
Малко по-късно на кръговото кръстовище на бул. Стефан Стамболов и ул. Транспортна, бил засечен лек автомобил Хюндай Гетц, с кюстендилска регистрация, управляван от 33- годишния Д.В. от Кюстендил, а на бензиностанция на изхода на Бургас - посока София, служители от Второ Районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил «Рено Туинго», шофиран от 38- годишния Д.А., също от Кюстендил. В хода на работата е установено, че двамата шофьори на леки автомобили са съпровождали микробуса, в който пътували нелегално преминалите границата на България чужденци. При задържането на мигрантите и съпровождащите ги лица е оказано съдействие от ОДМВР - Бургас.
По същото време в Кюстендил криминалисти, работещи по това разследване, са  задържали и 46-годишния И.М., който е съпричастен към дейността на групата.
М.К., Д.В. и Д.А. са задържани за срок от 24 часа, като спрямо тях е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК /каналджийство/. Чуждите граждани били без документи за самоличност, самоопределяли се като граждани на Ирак. Те са отведени в сектор "Миграция" към ОДМВР – Бургас, а оттам ще бъдат настанени в специализиран център.
Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура – Бургас. За предприетите действия е информирана и Бургаската апелативна прокуратура.

Коментари

Още от последните новини