През май в лаборатория „ЛИНА”: TORCH скрининг при бременност

През май в лаборатория „ЛИНА”: TORCH скрининг при бременност - E-Burgas.com

Медицинска лаборатория „ЛИНА”  прави жест към всички бъдещи майки като през май 2019г. включва TORCH скрининг в специалните си кампании, посветени на своята двадесета годишнина. До края на месеца изследванията в него са на намалена обща цена от 37лв. вместо стандартните 73лв. Той е подходящ както за бременни, така и за жени планиращи бременност. Скринингът се извършва в самостоятелните лаборатория на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2лв.

Защо TORCH скринингът е важен и за кои заболявания сигнализира?

TORCH  са първите букви на инфекциозни причинители, които могат да причинят вътреутробно увреждания на плода, ако майката няма изграден имунитет. Често протичането на тези инфекции е безсимптомно. Информираността за тези заболявания при планиране на бременност или в първия триместър на настъпила вече такава е част от профилактиката на вродените заболявания.

T – Toxoplasmosis (токсоплазмоза)

O -  Other  (други)

R -  Rubella (рубеола)

C -  CMV (цитомегаловирус)

H - HSV (херпес вирус симплекс)

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага една част от изследванията, които включват IgG  антитела на токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес симплекс тип 2.

До какво могат да доведат различните заболявания?

Токсоплазмоза е паразитно заболяване, което се предава от майката към плода трансплацентарно. Ако паразитозата се придобие по време на бременност може да причини аборт или вродени дефекти.

Рубеола – вирус, причинява у децата вид дребна шарка. Заразяването в ранна бременност може да доведе до раждане на дете със сърдечен порок, загуба на слух, забавен растеж и др.

Цитомегаловирус –  вирусът може да зарази плода вътреутробно, може да премине в детето по време на раждането или да се предаде посредством майчиното мляко. Предава се чрез слюнката -  целувки  уста- уста, облизване на лъжичката. Заразените бебета могат да развият остра клинична картина, като загуба на слух, зрителни смущения, умствено изоставане, пневмония и гърчове.

Херпес симплекс (Herpes simlex virus) - вирусът може да попадне в организма на новороденото и да атакува жизненоважни органи. Ранната диагностика дава възможност да се започне лечение със специфични антивирусни  средства.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

TORCH  изследванията се препоръчват на жените, които планират бременност или на вече бременните, за да се установи наличието или отсъствието на IgG  антитела към  тези причинители. Кръвният тест може да определи дали има отдавна прекарана инфекция и вече изградени защитни антитела. 

 

Коментари

Още от последните новини