През 2017: Дават 5 млн. лева за изхранването на бежанците

През 2017: Дават 5 млн. лева за изхранването на бежанците - E-Burgas.com
Снимка: inter-view.info

Държавна агенция за бежанците (ДАБ) е обявила обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на едро за нуждите на настанените емигранти в четири центъра у нас. Става въпрос за бежанските центрове в Харманли, с. Баня, община Нова Загора, както и за тези във Военна рампа и кв. "Враждебна" в столицата. Стойността на поръчката е малко над 5 млн. и 200 хил. лв., а срокът за изпълнение е до 31 януари 2018 г.
Припомняме, че още в началото на бежанската вълна Агенцията за бежанците изпита сериозна трудност с изхранването им. В началото на 2015 г. дори се наложи армията да помага, военните поеха грижата за над 4000 бежанци. Голяма помощ оказаха и неправителствени организации като "Каритас", както и доброволци, които изпращаха храна в лагерите. През изминалата година търгът за храна се провали няколко пъти заради нарушения на процедурите и обжалване на фирми пред КЗК. За да не останат бежанците без прехрана, от ДАБ дори поискаха от Агенцията за обществените поръчки предварително изпълнение на част от поръчката. "Черешката на тортата" тогава беше разследване на Нова телевизия, което показа, че агенцията е купувала на завишени цени храната за бежанците. Това доведе до уволнението на председателя на агенцията Никола Казаков. По-късно стана ясно, че ДАБ е изхвърлила продукти за около 800 хил. лв. като неупотребими.  От началото на тази година се наблюдава спад на задържаните у нас мигранти, както и на тези, които се настаняват в центровете, което обаче не влияе на решението на агенцията да поръча храна за над 5 млн. лв. Сред продуктите, които ДАБ търси да купи, са брашно, макарони, грис, милинки с извара, кифли с мармалад, баница, както и детски и бебешки храни. Сред продуктите не липсват и традиционните за Близкия изток арабски питки, арабска леща и нахут. Някои храни все пак ще бъдат в консерва - скумрия, пиле, боб, паприкаш, грах и други. Любопитното е, че количествата изглеждат много сериозно. Например киселото мляко трябва да е 190 тона. Прясното - 127 хил. литра. Количеството подправки също е голямо. Пресният копър ще е тон и половина, магданозът - също. Червеният пипер, който ДАБ ще купи, е "само" тон, кимионът - 480 кг, колкото е и сухата чубрица. Впечатление прави и броят на яйцата, които ще бъдат закупени - 635 000 бр. Те ще бъдат достатъчни за 211 666 порции омлет, ако бежанците предпочитат да похапват омлета с 3 яйца. В поръчката има още портокали, мандарини, тиквички, маслини, безглутеново и др. продукти.Любопитното е, че Агенцията за бежанците си е запазила правото да поръчва повече и/или по-малко от прогнозните количества. Крайният срок за подаване на оферти за обществената поръчка е изтекъл на 18 април.
"Кулинарните" поръчки на ДАБ обаче не приключват с храната. С друг търг агенцията иска да купи прибори за хранене за еднократна употреба, включваща 8 вида артикули. Тук цената е "само" 235 хил. лв. С поръчката агенцията ще закупи 1 716 000 бр. пластмасови лъжици, 1 656 000 бр. вилици, над милион и половина броя кутии с прикачен капак, пластмасови пликове и други.
Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини