Престъпно безхаберие около гръмналият завод

Престъпно безхаберие около гръмналият завод - E-Burgas.com
Според публикации в медиите за последните 12 години в завод "Миджур", където вчера избухна взрив и загинаха 15 души, е имало шест експлозии.

Завод Миджур През 2002 г. два взрива сриват до основи тогавашния цех за производство на тротил. През 2006 г. в завода избухва пожар, при който загива инж. Илия Симов. Прeз 2007 г. камион натоварен с 3.2 т. амонит, произведен от "Видекс", се взривява близо до открития рудник "Република" близо до Перник. Същата година - на 23 май 2007 г. при взрив в завода сa пострадали двама души, а 28-годишен работник загива на място. Пак през 2007 г. -  на 30 ноември има нов взрив, като този път има само материални щети.  През 2010 г. в резултат на пожар има серия от взривове.

Какво са правили контролните органи през последните пет години? Видно от делата в Районен съд-Белоградчик почти всяка година в завода е имало проверки на различни държавни институции - на Инспекция по труда, служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР, пожарната, РИОСВ и т.н. От 2009 година до днес пред съда са били обжалвани 12 наказателни постановление заради констатирани нарушения в завода. Повече от половината от тях са отменени от съда - заради недоказаност на нарушението или допуснати процесуални нарушения от контролния орган.

2014
През пролетта на тази година в завода се провежда проверка на Държавна инспекция по труда, РПУ-Белоградчик, пожарната и РИОСВ-Монтана. На място са съставени общо четири акта за установяване на административни нарушения. 

Първият е за това, че в шест от складовете за боеприпаси "няма съгласувани с органите на МВР следните списъци : Списък за лицата, упълномощени да получават взривни материали, Списък на лицата, имащи право да разрешават получаването на взривни материали, Списък  с подписите на лицата, имащи право да посещават взривен склад, да издават и получават материалите."

Второто констатирано нарушение е, че двама от служителите не са имали свидетелства за правоспособност за работа с взривни материали. Бил издаден акт и за това, че друг служител не е преминал опреснителен курс и няма валидно свидетелство за правоспособност като "лаборант по взривни вещества". Последният акт бил за това, че е извършван извънреден труд.

Всичките издадени наказателни постановления са отменени от съда заради процесуално нарушение - наказателното постановление е издадено преди изтичане на тридневния срок за възражения.

По данни на МВР последната проверка в завода е била на 15 септември. Била е извършена проверка от служба КОС към МВР, при която са констатирани нарушения, свързани с неправилно съхранение на боеприпаси и занижен контрол при спазване на технологията на работа, издадени са актове и предписания.

През 2014 г. РИОСВ издава констативен протокол с две предписания относно "уведомяване МОСВ за настъпили съществени промени в количествата съхранявани опасни вещества на територията на площадката."

2013
Държавна инспекция по труда - Видин влиза на проверка в завода през февруари 2013 г. и съставя два акта за нарушения на трудовото законодателство. Първият бил за това, че на територията на завода имало двама служители на друга фирма, които товарели отпадъци, но не били преминали задължителния инструктаж. Съдът обаче отменя наложената глоба от 300 лв., защото имало разлика между описаното нарушение в акта за установяване и издаденото наказателно постановление, което е ограничило правото на защита.

Второто нарушение, което е констатирано през 2013 г. е, че съпротивлението в заземяването на мълниезащитната инсталация е било над допустимите норми, като с това "били създадени предпоставки за възникване на трудова злополука, взрив или нещастен случай в завода."  Наложена е глоба от 2500 лв. Съдът потвърждава нарушението, но по друг текст и заради това намалява санкцията до 300 лв.

Същата година РИОСВ-Монтата извършва комплексна проверка, която не установява нарушения.

2011
През юни 2011 г. на проверка в завода идва полицейски инспектор от служба "Контрол на общоопасните средства" към РПУ-Белоградчик. При проверката констатирали, че в складовете на завода са вкарани и произведени взривни вещества  - амонит Ф – 20 – 480 кг. и млян тротил ТНТ от 3 200 кг, които не са били отразени в книгата за наличност, каквото било законовите изисквания. Съдът отменя наложената глоба от 500 лв, защото приема, първо, че актът е съставен срещу грешното длъжностно лице и второ, че взривовете са били записани в дневниците, но в края на работния ден.

2010
В резултат на взрива в завода от февруари, на място идва проверка на Държавна инспекция по труда, която установява, че "дружеството – работодател, не е изпълнило задължението за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в завода, като не е оценен риска от възникване на пожар, вследствие на приплъзване на ремъчната предавка на задвижващия механизъм в дробилен цех  на завода." Наложена е санкция от 10 хил. лв., като съдът я потвърждава.  Из мотивите на съда: "Предвид спецификата на производство в Завода, а именно – работа с взривни вещества и боеприпаси, се налага стриктно спазване от страна на работодателя на условията за безопасни условия на труд и прецизна оценка на риска при дейността, а не само формалното й писмено документиране, каквото в случая е сторено. Именно поради това, съдът приема, че оценка на риска от възникване на пожар при работа на това съоръжение не е извършена, поради което и са нарушени разпоредбите на закона и подзаконови нормативни актове. Както установиха и свидетелите на жалбоподателя, най–големият риск в завода, е този от пожар. Това от своя страна налага прецизното оценяване на този риск и респективно предприемане на нужните мерки за това, а не само най–общото му и формално посочване в документацията. От друга страна, в разпита си, свидетелите на жалбоподателя твърдят, че причината за възникване на експлозията на 03.02.2010 г. в този участък на завода, е субективния фактор, тъй като в завода работят нискоквалифицирани и необразовани работници. Това е още един показател, че от страна на дружеството – работодател, не са били взети всички необходими мерки във връзка с оценката на риска, в това число - извършването на периодичен инструктаж на работещите в завода при възникването на такъв проблем. В оценката на риска за цех ПВВ и предвидените мерки във връзка с този риск, такъв периодичен инструктаж на персонала не е предвиден. Установи се по безспорен начин, че предвид вида на производството, най – големия риск в завода е този от пожар, поради което е следвало работодателя да спази стриктно изискванията за оценка на риска, а не да ги посочи само формално."

2009
Служители на Инспекция по труда влизат на проверка в завода на 21 май и съставят общо три акта за нарушения на трудовото законодателство. Първият акт е за това, че четирима от пазачите са полагали извънреден труд. Издаденото наказателно постановление е отменено от съда. Останалите три наказателни постановления са потвърдени.

Едното от тях е за нарушаване на изискванията за безопасни условия на труд, защото "инспекторите установили , че заземителната връзка на топилния казан е прекъсната, същото констатирали и относно връзката на една бормашина, намираща се в съседно помещение. В казана се подгрявал тротил за разтопяване, а на бормашината имало работници, които боравели с нея." Последният акт е бил за това, че на трима от работниците не е било начислено и изплатено възнаграждение за това, че са работили на официален празник. Наложената глоба от 10 хил.лв. е потвърдена от съда. Капитал
Коментари

Още от последните новини