Премахват повторните изпити за таксиджиите

Снимка Агенция МОНИТОР

Шофьорите на таксита няма да се явяват на изпит при подновяването на професионалното удостоверение. Това обеща служебният министър на транспорта Христо Алексиев след среща с представители на бизнеса. За целта ще бъдат подготвени промени на Закона за автомобилните превози, с които се предлага срокът на валидност на удостоверенията на таксиметровите водачи да се удължава без да се полага допълнителен изпит.

По думите на министъра, за да влязат в сила тези предложения те трябва да бъдат приети след свикването на новото народно събрание. Алексиев допълни, че се отменя и графикът за провеждане на изпити при преиздаване на удостоверенията на таксиметровите водачи.

Именно заради това изискваме превозвачите планираха масови протести днес, но въпреки поетите ангажименти от бранша остават в стачна готовност. Представителите на таксиметровия бранш не са съгласни шофьорите им да полагат изпити след изтичането на срока на професионалното им удостоверение. Тези водачи, освен че имат шофьорска книжка, трябва да притежават и въпросния документ, даващ им право да извършват таксиметрова дейност.

По време на срещата министър Алексиев разпореди да бъде сформирана работна група, в която да бъдат включени трима представители от бранша, излъчени по официален път. Работната група ще има за задача да подготви изменения на Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници. Представителите на бранша изразиха благодарност за добрия диалог.

Източник Агенция Монитор

Сподели новината:

Коментари