Представители на една от най-редките породи кучета пристигат в Бургас за изложба

Представители на една от най-редките породи кучета пристигат в Бургас за изложба - E-Burgas.com

Една от най-редките и стари породи кучета в света, фараоновата хрътка, или египетско фараоново куче, ще дефилира за първи път в Бургас. В морския град се очаква да пристигнат 11 представители на породата.

Бургас ще бъде домакин на 5-та специализирана изложба на кучета от пета породна група, клас "Примитиви", с ранг САС. Тя се организира от Български киноложки клуб "Фараоново куче" и Община Бургас, под егидата на Българската републиканска федерация по кинология.

След Пловдив, Варна и Стара Загора на08 юли в 19.00 ч. в Бургас уважаваният международен съдия Катя Стефанова ще започне да оценява представените в ринга животни. Фараонфестът ще бъде разположен в пространството до Конната база и Фестивала на пясъчните фигури в парк "Езеро".

По традиция българският клуб на една от най-старите породи кучета в света провежда своите изложби в лапидариуми на музеите или сред останки от античността, за да подчертае древния  произход. Домакини на предишните издания са били Археологическия център на Пловдив, Английският двор на Археологическия музей във Варна, руините на Августа Траяна в центъра на Стара Загора. Фараонови кучета са съществували 3000 г. пр. Хр., а изображения на фараоново куче са открити в гробниците на египетските фараони. Легендите разказват, че фараоновото куче е въплъщение на бог Анубис на земята. В историята на човечеството фараоновата хрътка се е прославила с необикновената си красота и елегантност. Посетителите ще могат да видят в ринга и други две редки породи от секция "Примитиви" на международната класификация по кинология.

Под "Примитиви" се разбират породи кучета, които не произхождат от други породи и са резултат на естествена еволюция, а не са създадени от човека. На изложбата деца-водачи на кучета,  ще демонстрират своето майсторство, а най-добре представилите се ще получат награди.

В изложбата, която е част от Фестивала на пясъчните фигури на Община Бургас, ще участват и представители на единствената в света порода нелаещи кучета басенджи. Очаква се да има представители и на израелската порода - ханаан дог.

Бургазлийката Дария Хулка е един от малкото собственици на фараоновата хрътка в България. Броят им в цялата страна е малко над 10, а в Бургас - 1. Дария Хулка като притежател на куче от рядката порода е съорганизатор на събитието в морския град. Тя разясни, че изложбата има и благотворителна цел. По време на събитието ще има и базар за подпомагане на бездомните животни, ще има и поставени урни, в които всеки ще може да дари според възможностите си. Поканени са да участват всички бургаски организации за защита на четириногите, а събраните средства ще бъдат предоставени на тях.

Коментари

Още от последните новини