Предотвратяват „вечните“ концесии със закон

Предотвратяват „вечните“ концесии със закон - E-Burgas.com

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за концесиите, с които се предотвратяват „вечните“ концесии, предаде Фокус. „За“ законопроекта гласуваха 75 народни представители, „против“ - 38, „въздържали се“ - 27, с което той бе приет. Депутатите приеха концесиите да се възлагат не от всички публични органи, а само от министри и от кметове на общини.


Законопроектът предвижда Народното събрание да дава разрешението за концесии със срок от 50 или повече години. При общинските концесии, чийто срок е над 25 години, в законопроекта е посочено, че се изисква разрешение от Общинския съвет. В рамките на дебата народният представител от БСП Янаки Стоилов заяви, че групата му няма да подкрепи законопроекта в този му вид. Той призова да се продължи работата по него, ако искат чрез него да бъдат защитени българските национални интереси. Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров също обяви, че групата му няма да подкрепи промените в Закона за концесиите. Според Иван Иванов от АБВ приемането на Закона за концесиите ще продължи практиката на разграбването на държавните богатства за жълти стотинки. Депутатът обясни, че поради тази причина АБВ ще се въздържи от подкрепа на законопроекта. Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че този законопроект съдържа достатъчно аналитичен материал по отношение на приложението му. Той обърна внимание, че промените са изработени по изискванията на европейски директиви. 

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че Законът за концесиите не само транспонира приложимото европейско законодателство, не само отваря нови възможности в сферата на публично-частното партньорство, а е важен, защото може да осигури икономически изгодно ползване на държавните активи, да доведе до по-качествени услуги на по-ниска цена, както и до нови инвестиции./http://frognews.bg/

Коментари

Още от последните новини