Празнуваме Деня на бащата!

Празнуваме Деня на бащата! - E-Burgas.com

624-400-bashta-dete-sin-koleda-chetene-kniga-prikazka

На втория ден от Коледа, 26 декември, се отбелязва "Денят на Бащата", празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Въпреки че празникът е едно към едно с "Деня на майката", на фона на  големия християнски празник, "Денят на бащата" остава  някак си незабелязан. За това  обаче допринася и липсата на традиция за честване на такъв празник.

26-и декември е обявен за празник  на мъжкия родител става 28 март 1997 г.  по предложение на  забележете – съюза „Ние жените за достойнство и равенство”.

В идеята на отбелязването на такава дата е признаване на ролята на бащата като равноправен родител и нуждата от осъзнаване на важната им функция в изграждането на децата им като личности. Мъжете имат нужда  от насърчаване и подкрепа да се развиват като бащи, от признание за грижите, които полагат за децата си.

В повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември и обикновено на този ден се правят подаръци на родителите от мъжки пол.

Коментари

Още от последните новини