Празник на Свети Илия, Слънцето, огъня и нестинарството правят в Странджа

Празник на Свети Илия, Слънцето, огъня и нестинарството правят в Странджа - E-Burgas.com

Празник на Свети Илия, Слънцето, огъня и нестинарството ще се състои на 20 и 21 юли 2017 г. в село Стоилово и в местността Мишкова нива, Малко Търново.
В чест на Свети Пророк Илия на 20 юли, пред едноименния параклис в близост до село Стоилово, ще се проведе нестинарски обред и ще бъде раздаден курбан за здраве. 
Свети Илия в Странджа е почитан като нестинарски светец и неговият празник Илинден (20 юли по нов стил) е част от нестинарския календар. Свети Илия е наричан огнен светец. Във фолклорните представи на странджанското население Свети Илия се движи по небето с огнена колесница, от която излизат пламъци и гръмотевици. Той е почитан нависоко – параклиси с името на светеца са строени на хълмове и по-високи места. В Странджа именно Свети Илия носи всички архаични елементи на древния слънчев култ. Свети Илия е в равнопоставена връзка със Света Марина, култът към която тук също е много архаичен. Почитането на двамата светци унаследява чертите на древните култове към двойката планински божества – Великата Богиня Майка Земя и Бога Слънце. 
В тази връзка на следващия ден, 21 юли, на светилището на бога на светлината и Слънцето - Аполон, в местността „Мишкова нива” ще бъде направена възстановка на античен обред към Слънцебога и Богинята Майка. 
В реконструкцията на ритуала ще се включат и самодейци от община Приморско, които участват в художествено пресъздаване на древен тракийски ритуал в светилището Бегликташ.


ПРОГРАМА

20 юли 2017 г.
10.00 ч. – Шествие с иконите от църквата „Свети Илия“ до аязмото на параклиса 
Смиване на иконите и шествие до параклиса
16.00 ч. – Запалване на нестинарския огън
18.30 ч. – Курбан за здраве
22.00 ч. – Нестинарски игри

21 юли 2017 г.
19.00 ч. – Художествено пресъздаване на древен тракийски ритуал към Бога Слънце и Богинята Майка в м. Мишкова нива
/Сборен пункт за тръгване: Туристически център; от 18.00 до 18.30 – регистрация за участие в събитието и заплащане на такса 10 лв./
Пътуването се извършва с лични автомобили.

Коментари

Още от последните новини