Повишен е рискът от хранителни натравяния по Черноморието

Повишен е рискът от хранителни натравяния по Черноморието - E-Burgas.com

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по Черноморието. Предупреждението е на учени от Института по микробиология при БАН. Те разработват нови тестове, които ще разпознават причинителите на инфекциите за часове, а не за няколко дни, както е сега. От Агенцията по безопасност на храните във Варна съобщиха, че за момента сезонът протича нормално и при извършените проверки на заведения за хранене в областта не са открити фрапиращи нарушения.

Агенцията по храните във Варна проверява заведения за хранене в града и курортите в областта от началото на юни, показа БНТ.

Лошата хигиена крие риск от заразяване на продуктите с причинители на хранителни инфекции. Затова експертите съветват месото, което консумираме край морето, да е добре изпечено.

Салмонелозата е сред най-често срещаната хранителна инфекция у нас. Доказването ѝ отнема няколко дни. Учени от Института по микробиология на БАН разработват нови тестове, които ще ускорят процеса значително.

Тестът, който разработват учените от БАН, е за разпознаване на ерсиниоза. Тя е сред трите най-чести причинители на хранителни инфекции в Европейския съюз. Тестът ще се употребява масово, ако учените успеят да докажат ефективността му. Очаква се това да отнеме няколко години.

Коментари