Повишават двойно капацитета на жп линията от Пловдив до Бургас

Повишават двойно капацитета на жп линията от Пловдив до Бургас - E-Burgas.com

След завършването на тягови подстанции (ТПС) Ямбол, Карнобат и Бургас, увеличаваме двойно електрозахранването и капацитета на жп линията между Пловдив и Бургас. Това заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) Галина Василева, по време на официална церемония за откриване на трите обекта, която се състоя в Ямбол. Модернизацията на тяговите подстанции е част от проект, финансиран от ОПТТИ 2014-2020. Общата му стойност е приблизително 21 млн. лева, а обновените съоръжения осигуряват електрозахранването на 145-километровия участък между гр. Кермен и гр. Бургас.

“Тези съоръжения са само част от по-мащабен проект за модернизация на жп линията от Пловдив до Бургас, който включва още обновяване на няколко жп отсечки и нови системи за сигнализация и телекомуникации”, посочи Галина Василева. Тя допълни, че в момента се изпълнява втория етап на проекта, на индикативна стойност над 700 млн. лева от ОПТТИ и включва над 30 договора за изпълнение на различни дейности. “Първата фаза на проекта беше стартирана от министър Ивайло Московски, като ръководител на ОП “Транспорт”. За този десетгодишен период той оказва голяма подкрепа за изпълнението на всички инфраструктурни проекти по програмата”, заяви още Василева.

Друг обект, който беше открит вчера е модернизираната железопътна отсечка Стралджа – Церковски, която също е част от направлението Пловдив – Бургас. Осигуреното финансиране за този жп участък, по линия на ОПТТИ, е 4,2 млн. лева, а средната скорост на трасето е 145 км/ч. По думите на Галина Василева това е първата рехабилитирана отсечка, която откриваме в този програмен период, а през следващата година се очаква да бъде завършен и участъкът Скутаре – Оризово, с дължина 26 км.

Коментари

Още от последните новини