Потвърдиха условната присъда на подкупния катаджия от Бургас

Потвърдиха условната присъда на подкупния катаджия от Бургас - E-Burgas.com
Снимката е илюстративна

Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на подкупния инспектор към "Пътна полиция” -Бургас, поискал 590 лв. подкуп от петима шофьори.

Божидар Й. от Бургас е осъден на „лишаване от свобода за срок от три години“, глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева, както и лишаване от право да заема длъжност държавен служител в системата на МВР. Съдът е отложил изпълнението на наказанието лишаване от свобода за изпитателен срок от пет години, считано от влизане в сила на присъдата. Божидар Й. е оправдан по обвинение, че е извършил престъплението в условията на съизвършителство с подсъдимия Христо Д.

Божидар Й. от гр. Бургас е признат за виновен в това, че на 30.12.2013 г. в гр. Бургас, в качеството си на длъжностно лице – като служител в МВР и полицейски инспектор към сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Бургас, в условията на продължавано престъпление е поискал от Х. С. и приел от него дар – сумата от 100 лв., която не му се следва; приел от Т. Ч. дар – сумата от 30 лв., която не му се следва; поискал от Н. Д. дар - сумата от 150 лв. и приел от него дар – сумата от 100 лв., която не му се следва; поискал от П. Б. дар – сумата от 240 лв. и приел от него дар – сумата от 20 лв., която не му се следва; поискал от Д. П. дар – сумата от 100 лв., която не му се следва, за да не извърши действия по служба, а именно – да не състави на Актове за установяване на административно нарушение за нарушение на всеки един от тези водачи.

В решението на Апелативен съд – Бургас е посочено, че „от субективна страна подсъдимият е действал с пряк умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасния характер на деянията си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните последици. Знаел е, че с действията и думите си мотивира свидетелите да дадат дар в пари, за да не ги санкционира. Знаел е, че такъв дар не му се следва и му се дава, за да не извърши действия в изпълнение на службата си. Въпреки това знание, той е поискал и приел посочените дарове, защото е искал и целял да се обогати неправомерно.

Престъплението е с висока степен на обществена опастност тъй като е извършено от полицейски инспектор, изпълняващ контролни функции. Втората инстанция споделя изложеното от окръжния съд, че поради личността и длъжността на извършителя, престъплението допълнително дискредитира полицейския инспектор, Министерството на вътрешните работи, и оказва деморализиращ ефект върху редовите служители младши автоконтролоьори.

Бургаският апелативен съд осъжда подсъдимият Божидар Й. да плати в полза на държавата равностойността на поисканите от водачите на МПС-та суми в размер на 590 лв.

Съдът е потвърдил и оправдателната присъда на  Христо Д, който е  е признат за невиновен в това, че на 30.12.2013 г. в гр.Бургас, в качеството си на длъжностно лице –служител в МВР, сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Бургас, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с Божидар Й. като съизвършител поискал от П Б. дар – сумата от 240 лв. и приел от него дар – сумата от 20 лв., която не му се следва; поискал от Д. П. дар – сумата от 100 лв., която не му се следва, за да не извърши действия по служба.

Подсъдимите са признати за невиновни и оправдани в това, че през периода 31 декември 2013 г. до 01 януари 2014 г. в гр.Бургас, като длъжностни лица - полицейски органи: служители в МВР в съучастие помежду си като съизвършители преправили съдържанието на официален документ с цел да бъде използван, за да се създаде привидно впечатление, че са изпълнили служебните си задължения след извършена проверка на Д. П. на 30.12.2013 г. в 15.58 ч.

Решението подлежи на обжалване или протест пред ВКС  в 15-дневен срок от съобщаването на страните.

 

Коментари

Още от последните новини