Потвърдиха присъдата на ямболски адвокат за лихварство

Потвърдиха присъдата на ямболски адвокат за лихварство - E-Burgas.com

Бургаският апелативен съд потвърди  присъдата  на ямболския адвокат Иван Петров. 

Той е признат за виновен в  това, че през 2008 г. като физическо лице и без съответното разрешително е извършвал банкови сделки, като предоставил  девет пъти  парични кредити в размер на 12 500 лв. на двама души. Кредитополучателите трябвало да върнат  задължението заедно с определената от него лихва с общ размер 1550 лв. 

На основание чл.252 ал.1 пр.1 вр. чл.54 НК го ОС Ямбол е осъдил Иван Петров  на три години „лишаване от свобода”, като е  отложил изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години,  считано от влизане на присъдата в сила.

Петров е оправдан  по обвинението за предоставяне на  други пет  заема  в размер на 15 000 лв. Подсъдимият е осъден да заплати направените по делото разноски.

         Иван Петров обжалва постановения съдебен акт пред Апелативен съд Бургас и иска да бъде признат за невинен и оправдан по предявеното му обвинение.

В хода на въззивната проверка, след обстоен анализ на всички факти и обстоятелства, съдебният състав е установил, че жалбата е неоснователна.

Показанията на  свидетелите  напълно  потвърждават приложените по делото писмени доказателства- изготвените от подсъдимия записи на заповед при отпускането на всеки конкретен кредит. Съдът намира за нелогични обясненията  на Петров, че  парите, които е давал в заем са собственост на починалия му баща и че той е действал като негов пълномощник. Твърденията, че  предоставял заемите,  за да помогне на хората и не е искал и не е получавал лихва за това, а сумите били за адвокатски хонорар за изготвянето на записите за заповед,  съдът приема като средство за защита и опит за оневиняване.

Безспорно е  доказано, че в един непродължителен период от време подсъдимият е сключил девет  договора за кредит.  Парите са давани с уговорка за връщането им ведно с лихва съответно от 10 и 15%. Съдът счита, че деянието е осъществено с форма на вина „пряк умисъл“, тъй като подсъдимият Петров е съзнавал, че няма лиценз за извършване на банкова дейност, въпреки това е извършвал такава, с цел получаване на доходи. За да прикрие  неправомерната си дейност е задължавал  клиентите си  да подписват записи на заповед, в които е посочено името на баща му.

Съдебният състав при Апелативен съд Бургас приема, че постановената  присъда на ОС Ямбол е  правилна и законосъобразна и следва да бъде потвърдена.

Решението може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок  пред ВКС.

Коментари

Още от последните новини