Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас

Потомци на спасени евреи изградиха мемориал в Бургас - E-Burgas.com

Потомци на евреи изградиха мемориал на признателност в Бургас. Това съобщиха Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ пред радио "Фокус".  

Мемориалният знак е посветен на всички граждани на морския град, които с риск за себе си и семействата си са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите еталони. Паметникът на благодарността е построен изцяло с дарения и е ситуиран в самото сърце на града, в парковото пространство до сградата на Община Бургас.

Неговото създаване беше предшествано от обществено обсъждане, гласувано от Общинския съвет и съгласувано с Министерство на културата. Инициативата за построяване на подобен паметник възникна от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” още през 2014, но цялата процедура отне 4 години. Осъществяването й съвпада с общонационалната кампания, посветена на 75- годишнината от спасяването на българските евреи от екстерминация в годините на Втората световна война.

Паметният знак ще бъде открит с тържествена церемония от 17 часа на 11 април 2018 година. Събитието отдава почит към спасителите, но и към паметта на 11343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които невинни са били депортирани и унищожени. На церемонията са поканени наследници на доблестни българи, защитили своите съграждани евреи. Най-изтъкнатите са били изявеният писател и интелектуалец, бивш депутат – Петко Росен, кметът на Бургас през 1943 г. д-р Дянко Пръвчев, индустриалците Любомир Зурков, Петър Велчев и др.

Коментари

Още от последните новини