Потокът на нелегални мигранти към България намалял с 30%

Потокът на нелегални мигранти към България намалял с 30% - E-Burgas.com

Общият брой на установените нелегални мигранти към България е с около 30% по-нисък в сравнение с миналата година, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.
 
Тя коментира пред БНР, че засега няма притеснения около евентуално разваляне на сделката между Европейския съюз и Турция, според която югоизточната ни съседка трябва да задържи мигрантите в замяна на финансова помощ и визови облекчения. 
 
Анкара на няколко пъти даде сигнал, че сделката може да не се реализира, тъй като европейските страни не са готови на визови облекчения за гражданите й. 
 
”Внимателно следих изявлението. Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи”, каза Бъчварова.
 
ЕС обаче вече работи по план Б, ако сделката се провали.
 
”Не бих казала, че има преки рискове (бел.ред. за България), но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита”, каза Бъчварова.

Коментари

Още от последните новини