Постоянен арест за турчин, опитал да пренесе хероин за близо 80 бона през ГКПП"Малко Търново"

По внесено искане от Окръжна прокуратура-Бургас съдът задържа под стража турския гражданин Метин Херсек. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 10.10.2016г., около 10.00 ч. през ГКПП „Малко Търново“, обл. Бургас, с лек автомобил, марка „Рено“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Р. Турция в Р. България, високорисково наркотично вещество - 56 пакета с кафеникаво прахообразно вещество, реагирало при полеви наркотест положително  на хероин, с общо тегло 29 785 грама- престъпление по чл. 242, ал.4, вр.  ал.2 от НК.

За това престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г до 20г. и „глоба“ в размер на от 200 000 до 300 000 лв., като превозното средство, послужило за пренасянето на наркотика се отнема в полза на държавата.

Роденият през 1963г. мъж е привлечен като обвиняем и за това, че на горепосоченото място и време, не изпълнил законовото си задължение  за деклариране на парични средства  в размер на 37 500 евро, пренасяни през границата ни, като стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери - престъпление по чл.251, ал.1 от   НК.

Турският гражданин е задържан вследствие на отличната работа на митническите служители.

Прокурорът счита, че е налице  обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Херсек е турски гражданин и няма постоянен адрес на територията  на Р. България. Обвинен е в престъпление, което е наказуемо с над 10 години „лишаване от свобода“. Тези факти предпоставят възможността Херсек да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и остави турския гражданин в ареста.

Определението на Окръжнен съд-Бургас подлежи на обжалване, като в такъв случай съдебното заседание е насрочено за 19.10.2016г. от 14.00 ч. в Апелативен съд –Бургас.

Сподели новината:

Коментари