Поставят възпоменателна плоча на художника Ненко Токмакчиев

Поставят възпоменателна плоча на художника Ненко Токмакчиев - E-Burgas.com

Възпоменатална плоча на художника Ненко Токмакчиев ще бъде поставена в Бургас най-вероятно през следващите няколко месеца. В Общински съвет - Бургас е постъпило писмо лично от кмета Димитър Николов, към когото са се обърнали от Дружеството на художниците в Бургас с предложение такава плоча да бъде поставена. 

Ненко Токмакчиев е роден на 13 април 1931 г. в Айтос. Той е баща на актьора Тончо Токмакчиев. 

През 1957 година завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. — във Видинския драматичен театър. След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в родния си град Айтос.

През годините Ненко Токмакчиев организира над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас. Ненко Токмакчиев почина на 82-годишна възраст през 2014 година в Бургас. 

Предложението ще бъде разгледано от комисиите по Образование и вероизповедание, Устройство на територията и Култура и читалищна дейност. 

 

Коментари