Полицията върна над 31 хиляди лева на две пенсионерки, жертви на телефонни измами

Полицията върна над 31 хиляди лева на две пенсионерки, жертви на телефонни измами  - E-Burgas.com

31 600 лв., 2 000 долара, 35 евро, златни накити с тегло около 20 гр. и сребърни накити с неустановен грамаж, са реално възстановените пари на две потърпевши от телефонни измами пенсионерки, които по аналогичен начин са измамени по класическата напоследък схема „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Бургас.

Действията на органите на реда разкрили 67-годишен мъж от село Звездец, който от септември е участвал в престъпната схема като „муле“ и пренасял оставените пари и вещи. Той е участник в множество измами на територията на Бургас, като те предстои да бъдат документирани в детайли.

Едни от последните случаи са повече от драстични, заявяват от МВР. При единия, осъществен преди броени дни 76 годишна жена от Каблешково се оказала жертва на телефонна измама за сумата от 11 540 лв., която изтеглила от банка и оставила до дърво в близост бургаската транспортна болница.

Тя получила инструкции да си тръгне за Каблешково, за да не пречи на полицията, като при прибирането в дома си да събере всички налични в къщата пари. Пенсионерката се върнала в Каблешково, но се усъмнила в инструкциите на непознатия, представил й се за полицейски служител, поради което звъннала на тел. 112 и констатирала, че е измамена.

При втория случай, ден по-късно, по аналогичен начин е измамена и 75-годишната айтозлийка, която по същия начин сложи фрапантната сума от 20 хил.лв., заедно с наличните в дома й - 2 000 долара, 35 евро, 60 лв. и злата и ги сложи под детска пързалка.

ОДМВР – Бургас съобщава, че при задържането на „мулето“ и извършеното претърсване на ползвания от него лек автомобил, двете крупни парични суми са намерени и върнати на потърпевшите.

Вчера са направени нова серия от опити да бъдат измамени възрастни бургазлии, но опитите са останали недовършени благодарение на съобразителни банкови служители от клон на ДСК и бързите действия на полицейските служители.

Припомняме, че в началото на септември бургаски криминалисти задържали 52-годишния криминално проявен мъж от Пернишко, който отново в качеството на ''муле'' взел 11 680 лв. от 73-годишна бургазлийка, от ул. ''Славянска''. Първоначално е потърсена по телефона от непознат глас, който й наредил да предаде всички налични в дома и по банкови сметки пари, а след това последвало ново телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, който я успокоил и обяснил, че предаването на парите и ценостите може да се осъществи безпрепятствено, тъй като след задържането на телефонните измамници, същите ще й бъдат върнати с прокурорско постановление. Жената се предоверила, отишла в банката, изтеглила крупната парична сума и единствено бързата и адекватна полицейска намеса, подкрепена от прозорливостта на банковия служител, предотвратила извършването на поредната телефонна измама.

Коментари

Още от последните новини