Полицията в Бургас напомня как да празнуваме безопасно

Полицията в Бургас напомня как да празнуваме безопасно - E-Burgas.com

Засилено полицейско присъствие за гарантиране безпроблемното протичане на Новогодишни празници ще осъществи ОДМВР - Бургас, съобщиха от ведомството. 

За осигуряването на добър обществен ред и сигурност за гражданите са изготвени допълнителни дежурства на служители, предприети са проверки на всички места, където ще се празнува и се организират масови прояви в областта.

За недопускане на инциденти и произшествия от МВР напомнят на гражданите да имат предвид  следните превантивни съвети:

Дискретно пазаруване

Празничната суматоха в дните преди Коледа и Нова година, когато хората обикалят магазини и сергии и носят значителни суми, е  удобен момент за джебчии и крадци да направят “големия“ удар. Джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се възползват от празничната приповдигнатост и разсеяност  на хората и ловко  отнемат портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Това може да се предотврати с  предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.  Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага -  да бъдат разделени на части и поставени на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите. При попадане в навалица (на пазара или в храма) чантите трябва да бъдат притиснати плътно.  За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията - на тел. 112 или направо в РУ на МВР.

Сигурност за жилището

Радостта и веселието са по-пълни, когато са споделени, затова мнозина предпочитат да посрещнат празника извън дома си. За да няма неприятни изненади при завръщането,  е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи. На първо място отново е дискретността - не бива да са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.  Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището.  В никакъв случай не  бива да се оставят в дома големи суми пари. Ако жилището ще е празно само за една нощ,  осветлението може да бъде оставено включено. Тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи.

Разумно шофиране

Пътуването с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Преди тръгване, водачът следва да се увери, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение  и опит зад волана. Този сезон, характерен с мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи.  Шофьорите не бива да сядат зад волана,  ако въздействието на поетия алкохол не е отминало - контролът на пътна полиция в това отношение ще бъде строг и безкомпромисен.

Коментари

Още от последните новини