Полицията уличи Биберов като подбудител на палежа в блока на Пенков, изпълнителя се издирва (СНИМКИ)

Полицията уличи Биберов като подбудител на палежа в блока на Пенков, изпълнителя се издирва (СНИМКИ) - E-Burgas.com

На специален съвместен брифинг прокуратурата и ОД МВР-Бургас беше обявено официално, че е задържано лицето, поръчало подпалването на входната врата на апратамента на фоторепортера Борислав Пенков. Това е Петър Биберов, който имаше спречкване с журналиста миналата година.

По думите на ръководителят на Апелативна прокуратура Любомир Петров и комисар Калоян Калоянов налице били неоспорими доказателства, че Биберов е подбудител на подпалването, което остави без ток целия вход в блока в ж.к. „Зорница“, а възрастни жени едва не бяха обгазени.

„Това са най-трудно разкриваемите престъпления, тъй като огънят заличава много от доказателствата. Възможно е да бъде повдигнато обвинение на трето лице, физическият извършител се укрива и не е заловен все още. Биберов го грозят от 1 до 8 години затвори, ако бъде признат за виновен“, заяви Петров, като уточни, че размера на присъдата зависи най-вече от експертизата от пожара.

Комисар Калоянов пък заяви, досегашните присъди на Биберов не са имали превъзпитателен ефект върху него и припомни, тъй като по време на палежа във входа имало възрастни хора и деца и припомни, че лицето бил задържан през 2016 за участие в ОПГ.

Малко след края на брифинга бе гледана мярката за неотклонение на Биберов. Другото лице, което се издирва е от неговото обкръжение и е бил осъждан три пъти – два пъти за кражби и един път за шофиране в нетрезво състояние.

Потърпешвшият Борслав Пенков сподели пред колеги, че се чувства много по-спокоен и изказа огромни благодарности за светкавичната реакция и работа на полицията и прокуратурата. Той съветва обвиняемите да преосмислят действията, които налагат и да се концентрират върху бизнеса си, тъй като живеели е нереалистичен свят.

Галерия
Коментари

Още от последните новини