Полицията погна и "копърките" в Слънчев бряг

Полицията погна и

Най-честото нарушение е превоз на пътници без лиценз

Общо 141 таксиметрови автомобила, работещи на територията на Община Несебър / приоритетно в курортен комплекс „Слънчев бряг/, са проверени от съвместни екипи на служители от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас.

Съставени са 17 акта и 21 фиша по линия на „Пътна полиция”, 5 акта за нарушаване на изискванията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас и са съставени три констативни протокола от служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор.

Най-честите констатирани нарушения са : превоз на пътници без лиценз за упражняване на таксиметрова дейност / в единия от автомобилите, превозващи нелегално като такси пътници са открити четирима руски туристи/, непопълване на пътен лист, нередовни документи на водача и на автомобила, неосветени таксиметрови табели, некоректно пломбирани таксиметрови апарати и др.  

Припомняме, че преди броени дни на територията на Община – Бургас бе проведена сходна специализирана операция с оглед установяване на нарушения и престъпления от водачи, извършващи таксиметров превоз на пътници, като от проверените 11 леки таксиметрови автомобили, в два от тях при разглобяване на арматурното табло, са открити монтирани устройства и приспособления – тип «помпичка», които дават възможност за записване и отчитане на неверни данни, т.е. манипулиране на електронните таксиметровите апарати с фискална памет, с което се ощетяват клиентите. При проверката на други четири леки таксиметрови автомобила бе установено, че водачите им извършват превози на пътници с електронни таксиметрови апарати с фискална памет, които са с нарушена контролна пломба. На два от таксиметровите водачи бяха отнети шофьорските книжки. 

Подобни специализирани проверки е предвидено да продължат да се провеждат на територията на цялото Южно Черноморие от служителите в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” – Бургас, като идеята е да се завиши контрола над таксиметровите превози и до минимум да сведат случаите на нерегламентиран превоз на пътници, по начин който застрашава здравето и живота им или ощетява финансово, както пътниците, така и държавния бюджет.  


 

Коментари

Още от последните новини