Полицаи отново на протест в четвъртък

Полицаи отново на протест в четвъртък - E-Burgas.com

Полицаите обявиха национален протест в четвъртък, който ще се проведе едновременно в София и Варна. Това стана ясно днес след срещата между синдикатите в МВР и заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов, на която не беше постигнато съгласие за увеличение на заплатите, пише novini.bg.

Протестът ще е в 12.30 часа в четвъртък и ще се проведе едновременно и в София и във Варна. Това обявиха от полицейските синдикати след края на срещата с ръководството на МВР, на която спориха за размера на заплатите във ведомството. Синдикатите предлагат минималната заплата в МВР да бъде обвързана с минималната или средната за страната.

Ресорният зам.-министър Стефан Балабанов обясни, че към днешната среща няма как да бъде постигнат категоричен отговор, тъй като за промените в закона има конкректен ред, по който трябва да се премине. Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата - от 1 февруари. От МВР обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15 процента ще са нужни над 11 млн лева. Така за една година тряба да се намерят близо 140 млн. лева. От синдикат "Огнеборц" искат нов закон за МВР и изцяло нов закон за пожарната. Националният синдикат на гражданската администрация в МВР настоява за промяна на статута на държавните служители, за промяна на начина, по който се изчислява работното им време и за допълнителни пари за работа с класифицирана информация.

Освен това от НСГА настояват на работещите държавни служители при извънредност да се плаща пълната изработена сума. Такъв е случаят с последните избори. От МВР обясниха, че такава промяна може да стане само с корекция на Кодекса на труда. След срещата със синдикатите Балабанов обясни, че е съгласен с исканията на синдикатите за заплати, но всичко е въпрос на бюджет. А Валентин Попов - председател на СФСМВР - обясни, че протестите на полицаите в страната продължават. Следващият ще е в София, в четвъртък, когато е празникът на пожарникарите.

 

Коментари

Още от последните новини