Показват първото фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица за Деня на будителите

Показват първото фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица за Деня на будителите - E-Burgas.com

Томът е собственост на Регионалната библиотека и ще бъде експозиран в Гранд Хотел и СПА Приморец на 1 ноември

В Деня на будителите бургазлии и гостите на града ще имат възможност буквално да разгърнат страниците на историята. Специално за светлия празник на 1 ноември, Регионална библиотека Бургас експозира в 5-звездния Гранд Хотел и СПА Приморец най-скорошната си ценна придобивка - пълно фототипно издание на най-ценната средновековна книга на кирилица - Четириевангелието на цар Иван Александър.

Документът е част от Международния регистър на ЮНЕСКО "Паметта на света". Познат е и като „Лондонското евангелие“ и е създаден през 1356 г. Той е сред най-значимите паметници, свидетелстващи за българските книжовност и изобразително изкуство от периода. Съдържа общо 366 цветни миниатюри и представлява уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан, изписан на кирилица с търновски устав.

 

Оригиналното Четириевангелие има интересна съдба. След падането на столицата Търново през 1393 г. е изнесено в Молдова, където го откупва местен владетел. В последствие, ръкописът е дарен на един от светогорските манастири. Оттам през 1837 г. го изнася, според собствените му думи като дарение, англичанинът Робърт Карзън. През 1917 г. неговият архив, включително българският том, са дарени на Британския музей. След основаването на Британската библиотека през 1973 г. ръкописът става част от нейния фонд, където се намира и днес. 

Изданието, което ще бъде показано на Деня на будителите в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас е изключително по няколко причини. То е първото фототипно копие на Четириевангелието на цар Иван Александър и повтаря изцяло не само изящните цветни миниатюри, но и пълното оригинално съдържание. Излиза от печат преди броени месеци в тираж от 1000 броя. Съдържа 576 страници и оформлението на кориците му е впечатляващо и е решено в червено и златно. Изданието е в комплект с придружаващ отделен том с аналитичен текст, дело на проф. д-р Елисавета Мусакова и проф. д-р Хайнц Миклас, който също ще бъде показан. Ще бъде експозирана и любопитната обща кутия, която събира двете издания. Тя е от типа „Solander box“. Носи името на своя изобретател - датския ботаник от XVIII век Даниел Соландер. Ученият я създава за съхранение на документи и архиви по време на работата си в Британския музей.

Експозицията, ознаменуваща Деня на будителите е поредната инициатива, в която Регионална библиотека – Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец обединяват усилия. Сътрудничеството им насочено към четящите гости на Бургас вече е устойчива традиция. С любезното съдействие на най-стария културен институт в морския град гостите от различни държави на 5-звездния хотел имат възможност да заявят любимото си четиво, което да ги очаква на нощното шкафче. Инициативата е заимствана от Япония и е без аналог у нас. 

Гранд Хотел и СПА Приморец подкрепя и организира разнообразни ценни просветителски, обществени и културни прояви. Сред тях са детска читалня „Малкият принц“, фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, серия събития „Приморец чете“, които водят в Бургас съвременни български автори за среща с публиката и други.

Приберете скелетите в гардероба - при тиквите, паяжините и другите украси за чуждия Хелоуин – и заповядайте на Деня на будителите - в Гранд Хотел и СПА Приморец да разгърнете фототипното издание на най-ценната средновековна книга на кирилица – Четириевангелието на цар Иван Александър. Всички са добре дошли. Почетете делото на книжовниците на XIV век – и всички техни събратя от различни времена, които по един или друг начин са подпомогнали пътя на България към по-добри и светли времена.   

Коментари

Още от последните новини