Показват изложба в памет на бележит бургаски художник и театрална премиера на 9 октомври

 Показват изложба в памет на бележит бургаски художник и  театрална премиера на 9 октомври - E-Burgas.com

Събитията са част от второто издание на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест

На 9 октомври в Бургас ще се състоят две събития, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. От 18:00 часа в Регионална библиотека "П. Яворов", улица „Булаир“ ще бъде открита изложба в памет на един от най-значимите български графици, илюстратори, художници от втората половина на XX - Стефан Марков. Тя ще включва освен картини на бургаския майстор и представяне на изданията с негови илюстрации на "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър и "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. На откриването на експозицията ще присъстват съпругата му Ева Стефанова и техният син Младен Марков. Изложбата е с вход свободен. Тя ще гостува в Регионална библиотека "П. Яворов", улица Булаир и ще очаква посетители до края на месец октомври.

Събитията за деня на Порт Прим Арт Фест включват и театрална премиера. В 19:30 часа в НХК за пръв път в Бургас ще бъде показана постановката на "Театър 199" "Хората от Оз". Тя е с участието на голямата българска актриса Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова. Автор е Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, сценограф Юлиян Табаков, а музиката е на Саша Карлсон. Представлението е носител на редица престижни награди, сред които "Икар" 2014 за драматургичен текст на Яна Борисова и "Аскеер" 2013 за поддържаща мъжка роля на Атанас Атанасов. След финалното спускане на завесата, актьорският каст ще се срещне още веднъж с публиката, за лична среща с автографи.

Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест е с инициатор, организатор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействие на община Бургас. Събитията в рамките на второто издание на културния форум включват литературни четения, филмови прожекции, театрално представление „Хората от Оз“, концерт-спектакъл BG Vintage и изложби картини, арт инсталации и пластики.

Коментари

Още от последните новини