Показаха преработения проект за "Богориди" (галерия)

Показаха преработения проект за

Готов е преработеният проект за реконструкция на улица "Богориди". Ларгото не само запазва артистичния си дух, но е допълнено и с нови арт зони. Предвидено е увеличаване на озеленяването чрез изграждането на сенчести места за отдих, а част от старите павета ще бъдат използвани в новите покрития.

По улицата да бъдат обособени зони - "момчето с птиците", "рибарска мрежа" и карти на стария Бургас, които се асоциират с романтиката на града.

Проектът за "Богориди" бе осъвременен след предложения на бургазлии и забележки от кмета Димитър Николов за използването на по-качествени материали.

"Основен мотив в новия облик на улицата е запазване на романтичния й характер, вплетен в запазените исторически сгради, както и дообогатяване на артистичния й дух. В момента уличното осветление е неравномерно разположено, от разнотипни осветителни тела, някои от тях окачени по фасадите. Озеленяването е крайно недостатъчно, а улицата е преослънчена", заявиха архитектите от "Атика Р5", които са автори на проекта.

В преработения вариант се набляга на използването на повече естествени материали - гранитни плочи в различни размери в три нюанса на цветовете и гранитни павета от съществуващата настилка. Водещата линия за незрящи се използва и като композиционен елемент.

На възлови места, като кръстовищата на ул. "Богориди" с ул."Антим I", ул. "Славянска" и  ул. "Морска", ще се оформят зони за отдих с внасяне на нови елементи на архитектурната среда. Засенчването ще е с метални перголи, в детайла на които са използвани характерни елементи от сгради  от културното ни наследство. Перголите ще бъдат покрити с увивна растителност, която ще осигурява, освен сянка, и увеличаване на озеленените площи по улицата.

За да се оформи пространството на ул. "Славянска", е предвидено настилката да обхваща и кръстовището с ул. " Стефан Караджа", за да остане единно площадното пространство, оформено от фасадите на ъгловите сгради.

Според проекта, транспортният достъп по ул. "Ст. Караджа" и ул. "Славянска" е маркиран и ограничен с преходи в нивата от гранитни павета, а пешеходците са сигнализирани за излизане от пешеходната зона с тактилни настилки и метални ограничители по контура на уличното трасе. Основните елементи на улицата - кръстовища, пиацети, художествени елементи, са маркирани с вградени в настилката енергоефективни соларни блокчета.

Артистичният характер на улицата е дообогатен с нови художествени елементи.

Съществуващият фонтан на кръстовището на улиците  "Богориди" и "Пейо Яворов" ще се ремонтира. Ще бъдат подменени облицовките и ще се доразвие като художествен елемент.

"Идеята е да бъде създадена скулптурна композиция "VIA PONTICA", която "подготвя" минувачите за връзката с Моста. Композицията от малко момче и птици, накацали по водния ефект, ще напомнят стиха на Недялко Йорданов "Момчето, което говори с морето", обясниха архитектите. Предвиден е и пояснителен текст, който да запознава с богатството на VIA PONTICA.

На южната страна на улицата, на кръстовището на ул. "Цар Симеон" и ул."Богориди", ще бъде разположена друга художествена пластика, също на морска тематика - "Рибарска мрежа", включваща мозайка от естествени камъни - гранит, мрамор, варовик, смалт и метална пластика с дължина 3 м.

На кръстовището с ул. "Софроний" съществуващата пластика "Грамофон" и съпътстващите я питейни фонтанки ще се реставрират и подредят в нова композиция. Около пластиката на грамофона ще се създаде зона за отдих с воден ефект и цветарници, вълнообразната форма на които подема вълната, изрисувана в настилката, и я изявява в обемни геоформи, оконтурени с пластични мозаечни бордове. Страниците на цветарниците са облицовани с гранит в два цвята с рисунък, наподобяващ вълна. Водата и елементите на синтез ще допълват асоциацията за море и връзката с него.

Галерия
Коментари

Още от последните новини