Показаха на абитуриентите от Търговската гимназия как се оказва първа помощ

Показаха на абитуриентите от Търговската гимназия как се оказва първа помощ - E-Burgas.com

Пилотно по реда си превантивно занимание с абитуриентите от Бургаската търговска гимназия се проведе вчера с участието на инспектор Галя Стоева от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас и специализанта по неврохирургия от УМБАЛ – Бургас д-р Светослав Тодоров. Целта на мероприятието бе повишаване информираността на подрастващите по отношение причините за възникване на тежките пътно-транспортни произшествия, начините за ограничаването им и възможностите за оказване на първа долекарска помощ в случай на осъществени катастрофи. Инициатор на превантивното занимание бе преподавателят по физическо възпитание от Търговската гимназия – Станимир Коларов, който освен педагог е воден спасител и доброволец към БЧК.

Ценните съвети как да се предпазят от автомобилни произшествия в дните около абитуриентските празници провокираха учениците към дискусия за шофирането след употреба на алкохол или наркотици. Интерес предизвикаха законовите текстове, визиращи санкциите за подобни нарушения, както и възможността за дерегистриране на автомобила на виновния водач, в случай че той е негов собственик. Зрелостниците се включиха активно и демонстрациите по първа долекарска помощ, за които д-р Тодоров бе подготвил манекен на възрастен човек и бебе. Лекарят заедно със Станимир Коларов показаха как се прави сърдечен масаж и обдишване, като разясниха и техники за спиране на кръв, бездвижване на счупен крайник, изгаряния вследствие на запалване при автомобилна катастрофа, както и действия при наличие на чуждо тяло / напр. остър предмет, част от купето на автомобила и др./

Със сигурност зрелостниците ще запомнят техниката за мерене на пулс, която се извършва с два пръста / показалеца и средния/, а не с палеца, каквато е обичайната процедура. Причината – палецът е единствения пръст, който има пулс. Огромен интерес провокираха и реалните сцени, демонстрирани от двама доброволци от Търговската гимназия, преминали курс по първа долекарска помощ, които запознаха връстниците си с недопускане запушване на дихателните пътища от „глътнат език“, кръв, повърната храна, зъбна протеза, и т.н.

В заключение д-р Тодоров обясни, че незабавните мерки за първа долекарска помощ включват задължително обезопасяването / напр. изключване мотора на катастрофиралото превозно средство и поставяне на светлоотразителен триъгълник/, както и евакуацията на пострадалите от зоната на опасност. Според него трите най-важни жизнеопределящи човешки органи са : мозък, сърце и белите дробове, приоритетно трябва да се провери дали пострадалия е в съзнание, дали диша и има ли сърдечна дейност. Ако е необходимо, започва да се прави изкуствено дишане „уста в уста“ или „уста в нос“ и се прилагат извънгръдни притискания.

Галерия
Коментари

Още от последните новини