Похвално! Банков служител от ДСК-Бургас стои в основата на задържането на пернишкия ало измамник

Похвално! Банков служител от ДСК-Бургас стои в основата на задържането на пернишкия ало измамник - E-Burgas.com

Пернишкият телефонен измамник, който бе задържан преди два дни от бургаски полицаи, е разкрит благодарение на прозрителността на банков служител от ДСК-Бургас.

Той се усъмнил в предназначението на изтеглените 10 000 лв., от 73-годишната пенсионерка, която дошла да вземе сумата, и алармирал ръководството на ДСК. Оттам съобщението достигнало до полицията, която бързо сформирала екип и предстояшата схема на измамниците била разгадана.

Без да подозира нищо, 73 годишната бургазлийка изтеглила сумата от 10 000 лв. и се отправила към дома си, постоянно разговаряйки по мобилния телефон. Прибирайки се жената сложила сумата, изтеглена от банката и наличните в дома си 1 680 лв. в найлонова торбичка, която пуснала през прозореца на жилището си, подчинявайки се на гласа в телефонната слушалка.

Непосредствено след вземането на торбичката с парите, криминалистите задържали криминално проявения изманик – 52-годишен от с. Сирищник, общ. Ковачевци, обл. Перник.

Установено е че жената е заблудена по схемата ''оказване на съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници''. Първоначално е потърсена по телефона от непознат глас, който й наредил да предаде всички налични в дома и по банкови сметки пари, а след това последвало ново телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, който я успокоил и обяснил, че предаването на парите и ценостите може да се осъществи безпрепятствено, тъй като след задържането на телефонните измамници, същите ще й бъдат върнати с прокурорско постановление.

Жената се предоверила на  мнимия полицай, отишла в банката, изтеглила крупната парична сума и единствено бързата и адекватна полицейска намеса, подкрепена от прозорливостта на банковия служител, предотвратила извършването на поредната телефонна измама.

Измамникът е задържан за срок от 24 часа, като се извършват действия по проверка съпричастността му и към други подобни телефонни измами, извършени на територията на Бургаски регион. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Коментари

Още от последните новини