Подрязаха крилата на частните съдебни изпълнители

Подрязаха крилата на частните съдебни изпълнители  - E-Burgas.com

Мая Манолова спечели битката срещу ЧСИ

Народните представители приеха окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители.

Гласуването на промените започна вчера и бе довършено днес. Те бяха инициирани от омбудсмана Мая Манолова. С промените се намаляват правата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Намаляват се и таксите към тях.

Невъзможността ответникът да бъде намерен на посочения по делото адрес се констатира най-малко с три посещения поне през една седмица, като най-малко едно от тях е в неприсъствен ден. Това правило не се прилага, когато има събрани данни, че ответникът не живее на адреса, след справка от управителя на етажната собственост, от кмета на съответното населено място или по друг начин и е удостоверил това с посочване на източника на тези данни в съобщението. 

Съдът служебно проверява и местоработата на ответника и разпорежда връчване по местоработата, съответно местослуженето или мястото за осъществяване на стопанска дейност. 

Сроковете спират да текат за страните през дните, обявени за официални празници и по време на съдебната ваканция. 

За предявените с една молба искове в защита на един интерес се събира една държавна такса върху защитавания интерес, независимо от броя на ответниците.Ако молбата е в защита на различни интереси, минималната такса се събира от всички интереси. 

Коментари

Още от последните новини