Подновяват подводните проучвания в устието на река Ропотамо

Подновяват подводните проучвания в устието на река Ропотамо - E-Burgas.com
Районът пред устието на река Ропотамо/ Снимка Татяна БАЙКУШВА

През настоящата година подводните проучвания в устието на река Ропотамо ще бъдат подновени. Това съобщи диркторът на Цнтъра по подводна археология в Созопол гл. ас. д-р Калин Димитров по време на ежегодната регионална среща на археолозите от Югоизточна България. Форумът се провежда в Приморско.

Останките и следите от голямото многовековно пристанище, което се е намирало точно пред устието на река Ропотамо, сега се откриват по цялото протежение на мислената права от края на моста пред устието до края на  скалите  в морето. 

Подводните археологически изследвания, проведени тук от доброволното сдружение „Морско общество”, Бургас, в периода от 1982 – 1989 г., са дали на изслдователите изключително ценни данни за хилядолетната история на това естествено пристанище. То е използвано интензивно от мореплавателите като се почне от ранната бронзова епоха (около 3 000 години пр. Хр.) и се стигне до 18-19 век, посочва в своя публикация по темата проф. д.и.н. Иван Карайотов, дин от участниците в проучванията тогава.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини