Подкрепете местния шериф – Ставрето!

Подкрепете местния шериф – Ставрето! - E-Burgas.com
anufriev2

Доживяхме и това  - в ромските среди в Бургас имало скинар. Казвал се Стефан, викали му Ставрето, ултрас на 38 г., и въдворявал с бой ред сред мургавите си събратя, които много мразел. Най-вероятно е и малко по-бял от тях. Като във вица за отменения апартейд в ЮАР, след който всички станали зелени, но някои по-тъмнозелени да бутат градския рейс, ако закъса. Майтапът настрана, но няма да е лошо да има повече такива като Ставрето - завършили техникум и израстнали извън гетото, които да всяват респект в своите общности. Защото циганинът от друго не се плаши - трябва да е свой, за да му вземе страха - другите извън циганската общност смята за врагове и е въпрос на чест да ги ограби, изнасили или пребие.

Ясно е, че ромите няма да се интегрират в обществото каквито й проекти за милиони да се прилагат за това. Освен да направят някой богат, тези програми работа не вършат. Има много други начини да се пребори ромската престъпност, но те са за едни други страни, а не за България, която е прегърнала евроантлантическите ценностти като слънцето и въздуха, а от това правозащитните организации не дават косъм да падне от главата на циганина и правят пари. Междувпрочем, за справяне с ромската престъпност преди изборите Патриотичният фронт развиваше идеи за изселване на циганите в резервати като индианците в САЩ, но откакто влязоха във властта, свенливо мълчат по този въпрос.

Навремето в МВР пък имаха идея да слагат роми за квартални полицаи в смесените махали, но явно пропадна. Така действат в САЩ в районите с малцинства, но тук още мургавите ни събратя не са се изучили за униформени. Затова полицията по-добре негласно да фаворизира такива като Ставрето да раздават правосъдие, отколкото да се мъчи да въдворява ред. Хем няма да си цапа ръцете, хем ще отчита успехи. По-добре Ставрето да е местният шериф, защото едва ли скоро ще се появи ромски Джеки Чан.

Велко Тасев

Коментари

Още от последните новини