Подариха грънчарско колело на музея в Бургас

Подариха грънчарско колело на музея в Бургас - E-Burgas.com

Реставраторът на Регионален исторически музей Бургас – Иван Арабаджиев вече се радва на ново професионално грънчарско колело. Това съобщават от РИМ-Бургас. То бе дарено за нуждите на музея от бургаско предприятие, което се занимава с производство и търговия на декоративна и сувенирна керамика.

Зад професионалното грънчарско колело в двора на Етнографския музей (Бургас, ул. Славянска 69) ще седне Иван Арабаджиев, който освен да реставрира антични предмети, ръководи детската школа по керамика, създадена от баща му Кольо Арабаджиев. На грънчарското им колело, първи стъпки в това древно изкуство са направили стотици деца от Бургас, а за някой от тях грънчарството става хоби или професия за цял живот. Така започва и историята на дарението.

Детелина Попова – бивша кръжочничка от Школата по керамика, научава за нуждата им от ново грънчарско колело. Тя прави предложение до работодателя си инж. Пенко Пенчев, да дарят едно от колелата на школата, в която Детелина Попова се запалва по грънчарството и се ориентира професионално към занаята.

Бургаският музей благодари на фирмата с писмо – свидетелство за дарение и вече започна работа по инсталиране на професионалното автоматично колело до ателието на реставратора-керамик.

Коментари

Още от последните новини