Почитаме паметта на Света Марина

Почитаме паметта на Света Марина - E-Burgas.com

На 17 юли Българската православна църква почита Света мъченица Марина. На този ден празнуват всички, които носят името на светицата, означаващо "морска".

Света Марина е била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Още от малка светицата е възпитавана от баща си в идолопоклонничество. Но Марина решила да приема християнството и да се покръсти.

Пръв неин гонител станал самият й баща. На 16-годишна възраст управителят на източните римски провинции Олимврий я подлага на тежки мъчения заради това, че не искала да се откаже от вярата си. Неочаквано Олимврий решил да удави Марина и хвърлил девойката с камък на врата във водата. Тогава тя отново започнала да се моли да бъде покръстена и изведнъж веригите около врата ѝ се разкъсали и тайнствена светлина окъпала младото момиче. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт и посечена с меч.

По повод празника в храма, носещ името на светицата, който се намира в двора на Софийска митрополия, ще бъде отслужена празнична света литургия. Още от навечерието на празника, преди вечерната служба, в храма ще бъдат изложени за поклонение мощи на света Марина и мощите на св. Серафим Саровски, които наскоро Руската православна църква дари на Българската православна църква, съобщиха от Светия синод.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В българските народни вярвания Света Марина се приема за покровителка на водите и най-вече на Южното Черноморие. В деня, когато се почита нейната памет, се смята, че водата в църквите и манастирите, носещи нейното име, е лечебна.

Света Марина се приема и като покровителка и на брака.

В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях.

Според вярванията днешният ден е известен и като Горещници, които започват от 15 юли.

Коментари

Още от последните новини