Почина руският бизнесмен Денис Ершов

Почина руският бизнесмен Денис Ершов  - E-Burgas.com

След кратко боледуване си отиде бизнесменът Денис Ершов. Той е издъхнал вчера, събота, от раково заболяване в онкология в София. Новината бе потвърдена от адвоката му - Анна Попова. 

"Боледува от април месец. Семейството му благодари за изказаните съболезнования", каза лаконично Попова пред "24 часа".

Денис Ершов е роден в град Челябинск, Русия, но бе гражданин и на Литва. Учи в художествено училище, става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в "Конекс" - фирма, която се занимава с износа на петрол. Създава "Нафтекс" през 1991 година.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов, а правителството е на Иван Костов. В заповедта, освен Денис Ершов, е вписано и името на Майкъл Чорни, както и на още трима руски бизнесмени. Ершов обжалва и печели делата в съда. Така от 2004 година отново имаше право да влиза в страната ни.

Бе основен основен акционер с Митко Събев и в "Петрол холдинг", който доскоро държеше собствеността на "Петрол", но продаде акциите през 2012 г. По-късно "Петрол" бе купен от банкера беглец Цветан Василев с пари от КТБ, а след серия от цесии сега под контрола на Гриша Ганчев.

Коментари

Още от последните новини